Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου του 2024, με τη ζήτηση στον βιομηχανικό κλάδο στην Ευρώπη να συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τις πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις, δημιούργησαν ένα αρνητικό  περιβάλλον. Αναφορικά με τις επιδόσεις του Ομίλου ElvalHalcor για το A’ τρίμηνο του 2024 

ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη πε ρίοδο του 2023. Αν εξαιρέσουμε και το αποτέλεσμα της από-ενοποίησης της ΕΤΕΜ κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 η αύξηση αυτή ήταν 2%. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 816,6 εκ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2024, μειωμένος κατά 12,2%, συγκριτικά με 930,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, επηρεασμένος και από τις μειωμένες μέσες τιμές των μετάλλων.

Οι τιμές των μετάλλων στο LME  

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μετάλλων στο LME διατηρήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το Α’ τρίμηνο του 2023. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.025 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2024 έναντι 2.232 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2023, ήτοι μείωση 9,2%. Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 8.122 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.322 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένη κατά 2,4%, και η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.547 ευρώ ανά τόνο το  Α’ τρίμηνο του 2024 έναντι 2.915 ευρώ ανά́ τόνο το Α’ τρίμηνο του 2023, ήτοι μείωση 12,6%.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 53,2 εκ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2024, έναντι 64,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 44,8 εκ. ευρώ έναντι 56,0 εκ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών κατεργασίας, λόγω της χαμηλής ζήτησης και του προϊοντικού μίγματος. Αρνητική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν και τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,2 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2024 έναντι ζημίων 14,2 εκ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2023.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του Ομίλου, μειώθηκαν κατά 30,7% και διαμορφώθηκαν στα 48,7 εκ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2024 έναντι 70,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) διαμορφώθηκε στα 12,5 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2024, μειωμένο κατά 7,3% συγκρινόμενο με τα 13,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 190,0 εκ. ευρώ από το Α΄ τρίμηνο του 2023 ως επακόλουθο των ενισχυμένων ελεύθερων ταμειακών ροών της εταιρείας που προήλθαν την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και την επιβράδυνση των επενδύσεων, μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του Κλάδου Αλουμινίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% του συνολικού δανεισμού ήταν σε σταθερό επιτόκιο στο τέλος της περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 14,6 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2024, έναντι 19,6 εκ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2023, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 12,9 εκ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,0345 ευρώ ανά μετοχή) από 18,0 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (ή 0,0481 ευρώ ανά μετοχή).

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Αλουμινίου, Νικόλαος Καραμπατέας, δήλωσε:

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του στρατηγικού επενδυτικού προγράμματος του Τομέα Έλασης Αλουμινίου, η ElvalHalcor πέτυχε να αυξήσει τον όγκο πωλήσεων, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2023. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση, με σημαντική επιτυχία, στην βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης που, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του επενδυτικού προγράμματος, οδήγησε στην μείωση του καθαρού δανεισμού του Κλάδου Αλουμινίου.

Οι αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως η γεωπολιτική κατάσταση και το μακροοικονομικό περιβάλλον, είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότερα τον κλάδο foil που επηρεάστηκε καθυστερημένα αλλά εντονότερα από την οικονομική κατάσταση, και ακολούθως στην κερδοφορία του Κλάδου.

Συνεχίζουμε με συνέπεια την εξυπηρέτηση αγορών που αντανακλούν τις μέγα-τάσεις και την κυκλική οικονομία.»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Πάνος Λώλος, ανάφερε:

«Η οργανική κερδοφορία του κλάδου Χαλκού παρουσιάστηκε ανθεκτική σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 παρά τις συνεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο κατασκευών και την υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτη ήταν η απόδοση της θυγατρικής μας Sofia Med, η οποία εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδια αγοράς στα προϊόντα έλασης, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών σύμφωνα με τις παγκόσμιες μέγα-τάσεις. Ο Κλάδος κατάφερε να παρουσιάση μείωση του Καθαρού Δανεισμού, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των χαμηλών τιμών των μετάλλων».