Στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης αναφέρθηκε χθες η  διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή και ελληνική ενεργειακή πολιτική.  Μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση τόνισε ότι   σήμερα στη Ευρώπη δαπανούνται πολλά χρήματα, αλλά όχι με το βέλτιστο τρόπο σε ότι αφορά την ενεργειακή μετάβαση.  Η αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ίδια, αποδείχτηκε ισχυρή κατά την κρίση και  συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι προσαρμόσιμος. Στην Ελλάδα παρατηρείται μια αγορά που μείωσε την κατανάλωση κατά την κρίση, αλλά το αέριο απέκτησε ένα νέο ρόλο μέσω

της εξαγωγής στις γειτονικές χώρες. «Είμαστε τυχεροί που έγιναν οι επενδύσεις σε εναλλακτικές οδούς", ανέφερε η ίδια.  

Μιλώντας για την  ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι "βλεπουμε με ανησυχία ορισμένα σήματα που είναι δογματικά». Και επεσήμανε ότι  το  σύστημα δεν θα επιβιώσει στις επόμενες δεκαετίες δίχως σημαντική συνεισφορά της παραγωγής με αέριο".  Όπως υπογράμμισε η κυρία Γκάλι  η αγορά είναι πρόθυμη να επενδύσει στην απανθρακοποίηση μέσω μιας τεχνολογικά ουδέτερης προσέγγισης που θα  περιλαμβάνει βιομεθάνιο, συνθετικό μεθάνιο, CCUS (συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα) και άλλες λύσεις.

Παράλληλα, χθες συναντήθηκαν στη Βουλιαγμένη (και υβριδικά μέσω web)   οι   Διαχειριστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι που συνεργάζονται με τον ΔΕΣΦΑ ώστε να γίνει πραγματικότητα ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου (Vertical Corridor), ένα έργο που έχει τη  στήριξη και της Κομισιόν. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διαχειριστών από τη Βουλγαρία (Bulgartransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz), την Ουγγαρία (FGSZ), τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Σλοβακία, όπως επίσης και της εταιρείας Gastrade που αναπτύσσει το FSRU Αλεξανδρούπολης και της κοινοπραξίας ICGB του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Το meeting αφορούσε τη  δεσμευτική φάση για την υλοποίηση των κομβικών έργων επέκτασης που πρέπει να υλοποιηθούν με επίκεντρο το οικονομικό τους σκέλος, αλλά και   πολύπλοκα  διαδικαστικά  ζητήματα με δεδομένο ότι η διαμόρφωση  κοινών κανόνων λειτουργίας των δικτύων δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση.

Το έργο έχει την ισχυρή στήριξη του ΔΕΣΦΑ. Όπως είχε αναφέρει προσφάτως και η  διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι  στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το  Κέντρο Καινοτομίας του Διαχειριστή, η προσπάθεια υλοποίησης του Κάθετου Διαδρόμου θα συνεχιστεί και από τους υπόλοιπες  εμπλεκόμενες χώρες. Άλλωστε το σκέλος που αφορά στον ΔΕΣΦΑ  έχει ήδη δρομολογηθεί. 

Η κυρία Γκάλι μάλιστα είχε κάνει ειδική αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται για πιθανή γραμμή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ και στις  επαφές με στελέχη της Κομισιόν.

Στις αρχές Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ είχε ανακοινώσει την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας και την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία έως τις 24 Ιουνίου με περιθώριο δέκα ημερών  (2-12 Ιουλίου) για την υποβολή   δεσμευτικών προσφορών. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα δεσμευτικά market tests   των Διαχειριστών στις χώρες των Βαλκανίων.

Ο κάθετος διάδρομος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2022, το πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

Ο κεντρικός άξονας του Κάθετου Διαδρόμου περνά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ δύο δευτερεύοντες κλάδοι θα  διασχίζουν τη Ρουμανία, την  Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Οι οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για το έργο αναμένεται να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και αφού συσταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.