Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο ηγέτης των Τόρις και Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης φέρνει νωρίτερα την εκλογική αναμέτρηση, που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος

"Η οικονομική σταθερότητα η αρχή. Το ερώτημα τώρα είναι  ποιον εμπιστευόμαστε. Τώρα είναι η στιγμή που η Βρετανία πρέπει να επιλέξει. Μίλησα με τον Βασιλιά (Κάρολο). Οι γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Ιουλίου", δήλωσε ο Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει με τους Εργατικούς να καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις σαρωτικό προβάδισμα της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από 14 συνεχόμενα έτη με τους Συντηρητικούς στο τιμόνι της χώρας.

Γιατί ο Σούνακ κατέφυγε σε πρόωρες κάλπες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι η «υπόθεση εργασίας» του ήταν ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θεωρούνταν προηγουμένως πιθανό να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο και έναν περαιτέρω προϋπολογισμό με μείωση των φόρων προτού διεξάγει εκλογές  όταν βρίσκεται τόσο πολύ πίσω.

Ωστόσο, γνώστες των ενδοκυβερνητικών διεργασιών στη Βρετανία υπέθεσαν ότι ο Σουνάκ είχε πεισθεί ότι με το οικονομικό σκηνικό να είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά πριν από το φθινόπωρο και με ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος απέλασης προς τη Ρουάντα, θα ήταν καλύτερα να πάει τώρα.