Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας παρουσίασε την Τετάρτη την ιδέα δημιουργίας μιας αγοράς για προϊόντα φιλικά προς το κλίμα, καθώς η χώρα στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045 και αναζητά τρόπους μείωσης των εκπομπών στις βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου και χημικών

Εκτός από τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας ώστε να στραφούν στην “πράσινη” παραγωγή, τις οποίες ξεκίνησε η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος, το Βερολίνο θέλει να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα που κατασκευάζονται με χαμηλότερο αποτύπωμα θερμοκηπίου, τα οποία είναι συνήθως πιο ακριβά από αυτά που κατασκευάζονται με συμβατικές ενεργειακά μεθόδους.

Η ιδέα περιλαμβάνει ορισμούς εξειδικευμένες για τη βιομηχανία σχετικά με φιλικό προς το κλίμα χάλυβα, τσιμέντο, αιθυλένιο και αμμωνία, μαζί με ένα σύστημα σήμανσης για αυτούς τους ορισμούς.

«Το όραμά μας είναι η ανεμογεννήτρια από πράσινο χάλυβα, η οποία βασίζεται σε ένα θεμέλιο από πράσινο τσιμέντο, και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που όχι μόνο λειτουργεί χωρίς CO2 αλλά είναι επίσης κατασκευασμένο από πράσινο χάλυβα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. '

Το υπουργείο είπε ότι ο καθορισμός ποσοστώσεων για πράσινα αγαθά στις δημόσιες προμήθειες, που αποτελούν το 15% της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, είναι ένα πιθανό εργαλείο για την προώθηση των πράσινων αγορών έως ότου γίνουν ο κανόνας στη Γερμανία από το 2045 και στην Ευρώπη έως το 2050. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το υπουργείο θέλει να εισαγάγει δεσμευτικές απαιτήσεις για τις εκπομπές πρώτων υλών και προϊόντων.