Η  πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για ένα σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος για την αναθεώρηση των ρωσικών συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα διεγράφη την Τετάρτη από την επίσημη ιστοσελίδα εγγράφων της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

"Το σχέδιο έχει διαγραφεί", ανέφερε ο ιστότοπος στη διεύθυνση όπου το έγγραφο ήταν νωρίτερα ορατό. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδίαζε αλλαγή των συνόρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος, που έφερνε ημερομηνία 21 Μαΐου και πριν διαγραφεί, το υπουργείο πρότεινε να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

"Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει", αναφερόταν στη σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκρινόταν, το διάταγμα θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

Το υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολογούσε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Δεν είχε γίνει αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα γινόταν η διευθέτηση των συνόρων και ποιες διαβουλεύσεις είχαν γίνει - αν είχαν γίνει - με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

"Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας", δήλωσε νωρ΄τιερα ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.

"Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν ήρθε σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα".

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν ε'ιχε τονίσει από τη μεριά της πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σπέρνει "σύγχυση".

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της. "Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής". Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: "Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα".

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση "προφανή κλιμάκωση" εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως "πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση".

Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: "Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα". Σε σχόλιό του στο Reuters, πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης".

(από capital.gr)