Η εταιρεία ICGB, ο φορέας εκμετάλλευσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη δεσμευτική φάση των δοκιμών αγοράς για την επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από τα σημερινά 3 bcm

Σε συνεργασία με παρακείμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ), η ICGB δημοσίευσε ανακοινώσεις για τη δεσμευτική φάση ώστε να μετρηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για κράτηση της αυξημένης χωρητικότητας του αγωγού, όπως αναφέρει η ICGB σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κατασκευή ενός διαδρόμου φυσικού αερίου, γνωστού ως Vertical Gas Corridor (Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου) που θα συνδέει την Ελλάδα με τη βόρεια Ευρώπη, μέσα από τη συνεργασία των ΔΣΜ από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία.

Η ICGB στοχεύει να επιτύχει την αύξηση της χωρητικότητας για παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, καθώς και στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με το εν λόγω Δελτίο Τύπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα σχετικα έγγραφα έως τις 24 Ιουνίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μεταξύ 2 Ιουλίου και 12 Ιουλίου. Η δεσμευτική φάση θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ICGB ανέφερε ότι παρατηρήθηκε σημαντικό ενδιαφέρον κατά την αρχική μη δεσμευτική φάση των δοκιμών αγοράς, με τους traders φυσικού αερίου να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για δέσμευση ποσοτήτων αερίου έως και 4 bcm ετησίως σε πρόσθετη χωρητικότητα για τα επόμενα έτη.

Τον Φεβρουάριο, η ICGB ανακοίνωσε ότι αναθέτει σε βουλγαρική εταιρεία τη σύμβαση για λεπτομερή σχεδίαση του σταθμού μέτρησης φυσικού αερίου στη Stara Zagora, που θα διευκόλυνε την επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα της επιλεγμένης εταιρείας.

Επιπλέον, η Bulgartransgaz, ο κρατικός φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέλεξε δύο κοινοπραξίες σε διαγωνισμό 586,7 εκατομμυρίων λέβα (325,8 εκατομμύρια δολάρια/300 εκατομμύρια ευρώ) για την επέκταση των υποδομών ως μέρος της πρωτοβουλίας του Vertical Gas Corridor.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και αποτελεί μέρος του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.