Προβληματισμό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκαλεί η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER). Σύμφωνα με τα ευρήματα της ACER, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - ΥΦΑ (LNG) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο τη δυσκολία της Ευρώπης να απεξαρτηθεί

 από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας.

Στο διάγραμμα: Οι διεθνείς αγοραπωλησίες LNG για το 2023. Πηγή: ACER

Η Ρωσία αποτέλεσε τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή LNG προς την ΕΕ για το 2023, με ποσοστό που έφτασε το 16% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% ή 15,5 εκατομμύρια τόνους  συγκριτικά με το 2021. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, κατέχοντας σχεδόν το μισό των συνολικών εξαγωγών προς την ΕΕ, με το Κατάρ, την Αλγερία, και τη Νιγηρία να ακολουθούν τη Ρωσία.

Η ACER εφιστά την προσοχή προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, τονίζοντας ότι η μείωση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία πρέπει να γίνει αργά και σταθερά, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα ενεργειακή κρίση όπως αυτή που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, μία σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα εκείνες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, προτάσσουν την ολική παύση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία. Το πιο πρόσφατο κάλεσμα προέρχεται από τη Σουηδία, με τον Σουηδό ΥΠΕΞ να θέτει το ζήτημα στο τραπέζι της επερχόμενης Συνάντησης με τους 26 άλλους ομολόγους του.

Μολονότι μία ολική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου θεωρείται απίθανη, οι νέες αυτές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη διαφοροποίησης, τόσο των εισαγωγών LNG της ΕΕ, όσο και του ενεργειακού της μείγματος ευρύτερα.