Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του φορέα World Forum Offshore Wind (WFO), το 2023 τέθηκαν σε λειτουργία λιγότερα από 10 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος. Σύμφωνα με την έκθεση, 25 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 9,8GW άρχισαν να λειτουργούν το περασμένο έτος, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν 5GW από αυτά.

Συνολική σωρευτική δυναμικότητα 67,4GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος ήταν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

"Οι συνολικοί αριθμοί αντικατοπτρίζουν ότι - παρά την αμφιλεγόμενη χρονιά για τον κλάδο - η υπεράκτια αιολική ενέργεια βρίσκεται σαφώς σε άνοδο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WFO, Gunnar Herzig, συμπληρώνοντας ότι "η Κίνα παραμένει ο πρωτοπόρος με συνολική δυναμικότητα 31,5GW σε λειτουργία και 6,3GW υπό κατασκευή".

Η έκθεση δείχνει επίσης θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία υπερδιπλασίασε τη συνολική της δυναμικότητα από 482MW σε 978MW με το έργο Saint-Brieuc (496MW).

Η Νορβηγία έθεσε σε λειτουργία το Hywind Tampen - με τα 88MW του το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τα υπό κατασκευή υπεράκτια αιολικά πάρκα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ταϊβάν ακολουθούν την Κίνα σε σημαντική απόσταση με 3,9GW και 2,4GW, αντίστοιχα.