Οι συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζοντας τον περσινό έντονο ρυθμό συγχωνεύσεων με επίκεντρο τον κορυφαίο σχιστολιθικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Enverus. Οι ενεργειακές εταιρείες έσπευσαν να επεκτείνουν τα αποθέματα γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως στη λεκάνη Permian

του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, όπου το κόστος εξισορρόπησης των παραγωγών είναι περίπου 64 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 77 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο και αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύονταν κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Reuters, oι περισσότερες από τις υψηλής ποιότητας προοπτικές γεώτρησης στις ΗΠΑ βρίσκονται στην Permian "οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι η παραγωγική λεκάνη ήταν για άλλη μια φορά ο κύριος μοχλός για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου", δήλωσε ο Andrew Dittmar, κύριος αναλυτής της Enverus Intelligence Research.

Η μεγαλύτερη προτεινόμενη εξαγορά το περασμένο τρίμηνο ήταν η προσφορά της Diamondback Energy ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στενά ελεγχόμενη Endeavor Energy Partners, μια συγχώνευση που συγκεντρώνει δύο γεωτρητικές εταιρείες με επίκεντρο την Πέρμια.

Η συμφωνία ύψους 4,5 δισ. δολαρίων της μητρικής εταιρείας Apache Corp APA για την πετρελαϊκή ανταγωνίστρια Callon Petroleum της Permian και η συμφωνία 7,4 δισ. δολαρίων της Chesapeake Energy για την Southwestern Energy τον Απρίλιο για το φυσικό αέριο συμπλήρωσαν τις πιο πολύτιμες συμφωνίες της περιόδου.

Η εξαγορά της Chesapeake και οι περσινές συμφωνίες-"μπλοκμπάστερ" της Exxon Mobil και της Chevron παραμένουν στάσιμες λόγω αντιμονοπωλιακών ελέγχων εν μέρει επειδή συγκεντρώνουν συμμετοχές στα σχιστολιθικά πεδία Permian ή Haynesville, δήλωσε ο Dittmar.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Enversus, ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε σε 27 το περασμένο τρίμηνο, σε σύγκριση με 20 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, και το 60% των συναλλαγών του πρώτου τριμήνου σε αξία ήταν στην λεκάνη Permian.