Πανευρωπαϊκή έρευνα για τα κρίσιμα ορυκτά ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα αφορά σε επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς που ασχολούνται με τις πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας

Αυτές οι πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας έγκεινται σε μία λίστα 30 υλικών, όπως βωξίτης, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες κα. Αυτή η λίστα έχει ανανεωθεί τρεις φορές (2020, 2017, 2014) από την πρώτη της έκδοση το 2011. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αυτούς τους φυσικούς πόρους για διάφορους κρίσιμος τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας και της πράσινης μετάβασης.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν εταιρείες καθώς και άλλοι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην αγορά των πρώτων αυτών υλών. Σκοπός της έρευνας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μάϊου είναι η διαμόρφωση ενός μηχανισμού που θα αντιστοιχεί τη ζήτηση για τις πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας με τα διαθέσιμα αποθέματα της Ευρώπης. Τα αποθέματα αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε από εισαγωγές. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.