Η Δανία άνοιξε έναν διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα μπορούσε να αναθέσει έως και 10 GW. Εάν επιτύχει, η ανατεθείσα ισχύς θα είναι αρκετή για να καλύψει όλη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και άλλων πράσινων καυσίμων. Μένει να δούμε αν ο σχεδιασμός της δημοπρασίας θα προσελκύσει επενδυτές και θα αποδώσει αυτές τις πολύ μεγάλες ποσότητες.

Η Δανία διαθέτει σήμερα σχεδόν 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η νέα δανική δημοπρασία υπεράκτιων σταθμών στοχεύει στη σύνδεση άλλων 6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο δίκτυο. Στη δημοπρασία δημοπρατούνται έξι περιοχές αιολικών πάρκων. Τρεις στη Βόρεια Θάλασσα, δύο στο Kattegat και μία στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μεγαλύτερη αιολική ισχύ στις δημοπρατούμενες περιοχές τους από τις ποσότητες που είχε αρχικά προγραμματίσει η κυβέρνηση. Η πρόσθετη δυναμικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και άλλων πράσινων καυσίμων. Το δανικό κράτος εκτίμησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή 10 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ή και περισσότερο. Εξαιρετικό. Πρέπει να αναπτύξουμε μεγάλες ποσότητες για να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα και να επωφεληθούμε από τις οικονομίες κλίμακας.

Εάν είναι επιτυχής, η δημοπρασία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια αξία για τη Δανία και την ευρύτερη περιοχή. Νέα έρευνα δείχνει ότι θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τα εμπόδια στο σχεδιασμό της δημοπρασίας μπορεί να αποτρέψουν τους δυνητικούς επενδυτές.

Για την ανάθεση των χώρων θα χρησιμοποιηθούν αρνητικές προσφορές χωρίς ανώτατο όριο. Αυτό επιβάλλει πρόσθετο κόστος στους κατασκευαστές αιολικών πάρκων και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή λιγότερης αιολικής ενέργειας.

Στα θετικά, η δημοπρασία περιλαμβάνει βελτιωμένα κριτήρια προεπιλογής, θέτοντας κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιλαμβάνουν μέτρα κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ. Αυτό θα στηρίξει τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού με τους μη ευρωπαίους ανταγωνιστές. Ο πλειστηριασμός εισάγει επίσης μια καινοτομία σχετικά με τη συμμετοχή του κράτους. Το δανικό κράτος θα είναι συνιδιοκτήτης του 20% κάθε αιολικού πάρκου.