Γερμανία: Κριτήρια για Μείωση της Ποσότητας Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που Περικόπτεται Λόγω Συμφόρησης

Γερμανία: Κριτήρια για Μείωση της Ποσότητας Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που Περικόπτεται Λόγω Συμφόρησης
energia.gr
Τρι, 16 Απριλίου 2024 - 09:20

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων της Γερμανίας άρχισε διαβούλευση για τον καθορισμό των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν τα διακοπτόμενα φορτία, προκειμένου να μπορούν να μειώσουν την περικοπή της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που διαφορετικά δεν θα είχε παραχθεί λόγω συμφόρησης

του δικτύου. Η πρόβλεψη αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που πρέπει να περικόπτεται λόγω συμφόρησης του δικτύου", δήλωσε ο Klaus Muller, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων καθορίζει κριτήρια για το πότε μπορεί να υποτεθεί πρόσθετη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαχειριστές του δικτύου για να επιτρέψουν στους σταθμούς ΑΠΕ να συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια παρά την υπάρχουσα συμφόρηση του δικτύου.

Η νομικά ρυθμιζόμενη έννοια "Χρήση αντί περικοπής 2.0" αποσκοπεί στη δημιουργία κινήτρου για την ενεργοποίηση της πρόσθετης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις λεγόμενες περιοχές ανακούφισης.

Αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό της μείωσης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι σήμερα απαραίτητη λόγω της έλλειψης επέκτασης του δικτύου και στην αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εάν υπάρχει πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση του δικτύου.

Ο ορισμός του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων καθορίζει τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν την κατανάλωση ως πρόσθετη.

Εκτός από τους γενικούς όρους, ορίζονται τρία τμήματα για τα οποία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να θεωρηθεί με επαρκή βεβαιότητα ότι υπάρχει πρόσθετη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά είναι η υποκατάσταση της παραγωγής θερμότητας από ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική παραγωγή θερμότητας, η χρήση συνδεδεμένης στο δίκτυο αποθήκευσης και νέων ηλεκτρολυτών και αντλιών θερμότητας μεγάλης κλίμακας.

Στο πλαίσιο της τελευταίας τροποποίησης του νόμου για την ενεργειακή βιομηχανία (EnWG), εισήχθη ένας νέος κανονισμός για τη μείωση του περιορισμού των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω συμφόρησης του δικτύου που σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια.

Το άρθρο 13κ του EnWG, το οποίο εισήχθη πρόσφατα για τον σκοπό αυτό, προβλέπει ότι οι τέσσερις διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς κατανέμουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε επιλέξιμους συνδρομητές σε μειωμένη τιμή.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της συμφόρησης, γεγονός που δεν αυξάνει το κόστος διαχείρισης της συμφόρησης για τους χρήστες του δικτύου συνολικά.