Την είσοδό του στο φιλόδοξο έργο ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής καταθέτει πρόταση στην εταιρεία ELICA, η οποία υλοποιεί το έργο, προκειμένου να συμμετέχει με ποσοστό 33%. Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ακόμα στρατηγικό βήμα στο πλαίσιο του 10ετούς πλάνου επενδύσεων του οργανισμού που θα αγγίζουν τα 5,5 δις ευρώ. 

Η ELICA ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταίροι έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο διαχειριστή της Αιγύπτου.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ., και θεωρείται βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το ρήγμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Μόσχα να βαθαίνει, η στροφή προς άλλους προμηθευτές θεωρείται υψίστης σημασίας. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με 100% καθαρή ενέργεια από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Αίγυπτος θα μπορεί να παράγει 61GW από ΑΠΕ μέχρι το 2035. Το έργο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το επόμενο βήμα είναι η εύρεση των αναδόχων εταιρειών για τις τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.


Η κρισιμότητα του έργου ενισχύει την επικείμενη πρόταση από τον Όμιλο Κοπελούζου για χρηματοδότηση μέσω του Connecting Europe Facility. Το εν λόγω πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε προ δεκαετίας και στοχεύει να αναβαθμίσει τις ενεργειακές υποδομές των κρατών- μελών, διασφαλίζοντας παράλληλα τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

 
Το μείζονος σημασίας project δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί, καθώς πέρα από τα οφέλη που θα έχει για τα δύο άμεσα συνδεόμενα κράτη, αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η ίδια η ELICA εκτιμά ότι η διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου θα αποτελέσει σημείο- κλειδί για τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα ενεργειακά πλάνα των Βρυξελλών.