Ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης που αφορά στην αναγνωριστική ωκεανογραφική-βυθομετρική έρευνα με στόχο την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την επόμενη Τρίτη, 25 Απριλίου Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 6.400.000 ευρώ, συν ΦΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο βήμα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα το οποίο εντάσσεται στο 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα 

του Διαχειριστή που περιλαμβάνει και την διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και θα εκτεεστεί σε τρία στάδια, από το 2027 έως και το 2029, με συνολικό προϋπολογισμό 2,35 δισ. ευρώ .

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα συναφθεί είναι 15 μήνες και αντικείμενό  της, όπως περιγράφεται στο έγγραφο του διαγωνισμού, είναι η εκπόνηση θαλάσσιας έρευνας για το Έργο «Μελέτη, Προμήθεια Και Εγκατάσταση Υποβρυχίων Καλωδίων ΣΡ για τις Καλωδιακές Γ.Μ. Υ/Γ ΣΡ στην Κόρινθο Υ/Β ΣΡ Κόρινθος – Κως Υ/Γ ΣΡ στην Κω (Α’ Φάση) και Υποβρυχίων Καλωδίων XLPE 150 kV για τις Καλωδιακές Γ.Μ. Μαστιχάρι-Σορωνή (Α’ Φάση)», στα τμήματα Κόρινθος-Κως και Μαστιχάρι-Σορωνή».

Ο Διαχειριστής εκτιμά ότι χάρη στο έργο, η μείωση των ΥΚΩ για την περίοδο 2029 – 2053η θα ανέλθει μεταξύ 2,8 - 3,64 δισ. ευρώ, με το αντίστοιχο όφελος από τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου να υπολογίζεται στα μεταξύ 1,64 - 1,92 δισ. ευρώ, για την περίοδο από το 2030 έως το 2054.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου με την Κω, καθώς και η διασύνδεση Κω – Ρόδου. Η διασύνδεση η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί απ’ ευθείας από το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος παροχής ρεύματος, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα επιτρέπει και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ που είναι και το στρατηγικό ζητούμενο.

Ως σημείο σύνδεσης της διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα προγραμματίζεται να είναι το υπό κατασκευή ΚΥΤ Κορίνθου το οποίο και θα συνδεθεί με το Σύστημα των 400 kV με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολης εκ παραλλήλου.

Το αντίστοιχο σημείο σύνδεσης στα Δωδεκάνησα, αναμένεται να είναι η Κως εγγύς του υποσταθμού στη θέση Μαστιχάρι, καθώς είναι το πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το εθνικό σύστημα.