Στο εδώλιο  του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κινδυνεύει να βρεθεί για άλλη μια φορά η Ελλάδα διότι δεν έχει   συμμορφωθεί με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων. Προ ημερών μάλιστα η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη και εάν δεν ανταποκριθεί εντός διμήνου κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο ΔΕΕ.  Η  προειδοποιητική επιστολή είχε ήδη σταλεί από τον Ιούλιο του 2014. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όλα τα σχέδια και τα έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη εκτίμηση 

των επιπτώσεών τους. Ωστόσο, το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού  για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (ΑΠΕ) του 2009, είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων. Έτσι, τα έργα έως σήμερα εγκρίνονται βάσει ενός σχεδίου που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.
 
Παρά την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής προς την Ελλάδα προ οκταετίας,   το σχέδιο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί, ούτε έχει υποβληθεί στην κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Μάλιστα, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε τεχνική υποστήριξη στη χώρα μας, η  διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί. Γι΄ αυτό αποφάσισε να   απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, διαφορετικά η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο ΔΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αναθεωρημένο ειδικό χωροταξικό είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται έως τα τέλη Μαρτίου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να υποβληθούν σχόλια και παρατηρήσεις.  Οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν   η υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης να γίνει πριν τα μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου.  Σε κάθε περίπτωση πηγές του ΥΠΕΝ διαμηνύουν ότι, η καθυστέρηση στην αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη των επενδύσεων ΑΠΕ, με τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας να είναι ήδη μεγάλη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.  

Σε κάθε περίπτωση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα έπρεπε να είχε ήδη αναθεωρηθεί από το 2018, δηλαδή 10 χρόνια έπειτα από την έναρξη ισχύος του, καθώς πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές που προκύπτουν στις διάφορες τεχνολογίες, όπως και τις εξελίξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.  Η διαδικασία αναθεώρησης είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου δυο χρόνια.