Η εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης μπόνους σε όσους καταναλωτές πετυχαίνουν εξοικονόμηση ρεύματος κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι θα επιτύχει μέσω των ψηφιακών μετρήσεων της κατανάλωσης ρεύματος. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)  κ. Αθανάσιος Δαγούμας, σε ζωντανή συζήτηση προ ημερών με τον  αν. καθηγητή  ΕΜΠ και  πρόεδρο του Συμβουλίου Ενέργειας της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) κ. Χάρη  Δούκα

(στο πλαίσιο του 2ου  Συνεδρίου, με θέμα  «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές των  ΕΜΠ και ΕΛΛΕΤ), στον διαγωνισμό που έχει δρομολογηθεί, ακολουθεί ένας δεύτερος γύρος και  «ελπίζουμε σύντομα να καταλήξει σε ανάδοχο».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «ελπίζουμε ότι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, διότι εξοικονόμηση χωρίς μέτρηση μπορεί να γίνει μόνον εκ των υστέρων, μπορεί να γίνει βέβαια αλλά με μία πολύ επίπονη λογιστική διαδικασία».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η Αρχή έχει λάβει μία πολύ σημαντική απόφαση   για τις απώλειες του ΔΕΔΔΗΕ.  Πρόκειται για τεχνικές απώλειες και μη τεχνικές απώλειες, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι ρευματοκλοπές.  «Έχουμε βάλει ένα στόχο μείωσης των απωλειών από το 10% σε 5% και εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πετυχαίνει αυτό το στόχο θα πληρώνει πρόστιμα. Σε βάθος δεκαετίας ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να πετυχαίνει μείωση των απωλειών στο 0,5% ετησίως».

 Από την πλευρά του ο κ. Δούκας σημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη συζήτηση της «συμπεριφορικής εξοικονόμησης (π.χ. κλείνουμε τα φώτα κλπ)».  Για παράδειγμα, όπως ανέφερε,  έχει ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια ο ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου  για τα κτίρια του δημοσίου. «Το ακούσαμε να ανακοινώνεται ξανά ως μέτρο το Σεπτέμβριο. Άραγε προχωράει αυτό το μέτρο; Δεν θα έπρεπε να είναι αιρεσιμοτητα, ώστε οι δήμοι όταν ζητάνε χρήματα να ελέγχονται εάν έχουν ενεργειακό υπεύθυνο και σχέδια δράσης ενεργειακής απόδοσης, ούτως ώστε όλα τα δημόσια κτίρια να έχουνε ενεργειακό υπεύθυνο», τόνισε. 

Και πρόσθεσε ο κ. Δούκας: «Έχει επίσης θεσμοθετηθεί εδώ και 7-8 χρόνια τα δημόσια κτίρια να έχουν σχέδιο δράσης ενεργειακής απόδοσης, ώστε να μην μπαίνουν τυχαία σε προγράμματα αλλά να μπορούν με βάση το σχέδιο δράσης τους, να αξιοποιούν προγράμματα εξοικονόμησης. Όταν η ίδια η πολιτεία δεν εφαρμόζει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης εξοικονόμησης στα του οίκου της, πώς θα μπορέσει να πείσει για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που παράλληλα δυσκολεύονται πολύ από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Σχετικά με τον «ενεργειακό τουρισμό» ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ έχει κάνει  τρεις διαβούλευσεις με τη συμμετοχή όλων των φορέων και έχει αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μία γνωμοδότηση σχετικά με το άρθρο του κώδικα προμηθειών. Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. «Εκείνο που πρακτικά προτείναμε είναι να υπάρχει μία παρακολούθηση των οφειλών, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι προμηθευτές αν κάποιος καταναλωτής δεν έχει πληρώσει να προβαίνει σε διακανονισμό πριν αλλάξει πάροχο. Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, πρέπει να γίνεται η εναλλαγή παρόχου αλλά πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται νέα χρέη», επεσήμανε. 

Και κατέληξε: «Το υπουργείο -ο κώδικας προμήθειας είναι ένας κώδικας, που διαχρονικά δεν μας τον δίνουν όλοι οι υπουργοί δεν ξέρω για ποιο λόγο- έχει αναλάβει μία σχετική πρωτοβουλία. Είναι μία πολιτική απόφαση, που θα λάβει ο υπουργός. Εμείς έχουμε στείλει τη σχετική γνωμοδότηση και αναμένουμε την απόφασή του υπουργού. Όσον αφορά τη λιανική εμείς αποστέλλουμε όλα τα στοιχεία στο υπουργείο και αναμένεται από το υπουργείο να διαμορφώσει σύντομα μία σχετική πρωτοβουλία παρακράτησης υπερκερδών και στη λιανική».