Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν στο Energia.gr το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης απασχολεί τους δήμους, με την ΚΕΔΕ να επισημαίνει πως το ενεργειακό κόστος έχει τετραπλασιαστεί, σε σύγκριση με το 2021. Το τελευταίο διάστημα με διαδοχικές συναντήσεις έχει αναδείξει το θέμα και ζητά από την πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των δήμων. Μάλιστα η ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε στο Energia.gr ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μέλος της επιτροπής Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Φαλέκας, «στην ΚΕΔΕ μας απασχολεί η αυτοπαραγωγή και χρειάζεται να βρει τρόπους το υπουργείο Ενέργειας να δώσει ενεργειακό χώρο ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε ενεργειακές κοινότητες και  φωτοβολταϊκά πάρκα». Επεσήμανε μάλιστα το ζήτημα των χρεών που έχουν πάροχοι ενέργειας προς τους δήμους λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιες εταιρείες που από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν έχουν πληρώσει το Δήμο Αλεξανδρούπολης, δηλαδή ένα έτος παρακρατούν τα χρήματα που έπρεπε να αποδώσουν στους δήμους κάτι που είναι παράνομο και πρέπει οι δήμοι να στραφούμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να μας αποδώσουν τα χρήματα».

Αρκετά σημαντικό ζήτημα για την ΚΕΔΕ είναι και  η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της απολιγνιτοποίησης. Ο κ. Φαλέκας ανέφερε ότι «με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο καλούνται άλλες περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη, να σηκώσουν ένα βάρος στο μέλλον. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ο αγωγός ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζεται, ανακοινώθηκε και δεύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, επομένως η Αλεξανδρούπολη είναι στο επίκεντρο».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα επισήμανε πως «η πρώτη απάντηση είναι οι ΑΠΕ, αλλά το ξέρουμε όλοι μας πως οι ΑΠΕ, δεν μπορούν να είναι η μοναδική πηγή ενέργειας. Δεν μπορούν να είναι η μονάδα βάσης για την απολιγνιτοποίηση. Σίγουρα όχι χωρίς αποθήκευση, και εδώ ξεκινάει η κουβέντα για το πράσινο υδρογόνο που θα μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες, μαζί με λύσεις αντλησιοταμίευσης, όπου αυτές είναι εφικτές».

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Ευρωπαϊκός Κόμβος Υδρογόνου-Ενεργειακή κρίση» ο CEO της Hydrogen Europe κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης σημείωσε πως «το υδρογόνο είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές της και να γίνει ανεξάρτητη. Η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών έργων θα γίνει μέχρι τέλος του Ιουνίου και το White Dragon έχει προτεραιότητα. 20 εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου χρειάζονται μέχρι το 2030 μέχρι τώρα έχουμε 3 εκατ. τόνους». Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Στούμπος χημικός μηχανικός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτου, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση πως για να επιτευχθούν μέχρι το 2050 οι στόχοι των μηδενικών εκπομπών πρέπει να ξεκινήσει τώρα η Ελλάδα η οποία έχει πλεονεκτήματα. Το υδρογόνο το οποίο θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση θα διαδραματίσει ρόλο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο».