Με ενίσχυση της αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο, με προώθηση του net-metering  και στην υψηλή τάση καθώς και με επιστράτευση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αναμένεται να «θωρακιστεί»  ο παραγωγικός ιστός της χώρας  απέναντι στο ανεξέλεγκτο ενεργειακό κόστος

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τους υπουργούς  Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο και ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή των συνδέσμων της ελληνικής βιομηχανίας (ΣΕΒ, ΣΒΕ, Ελληνική Παραγωγή κ.ά.) αναζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να κρατήσουν όρθιο τον παραγωγικό κλάδο της χώρας καταπολεμώντας την ακρίβεια.  Παρότι δεν προσδιορίστηκε άμεση λύση στο πρόβλημα, ως μεσοπρόθεσμη λύση αναδείχθηκε η χρήση «πράσινων» εργαλείων  όπως είναι  το net metering και  οι επιχειρηματικές ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα μπορούν να συνδέονται απευθείας με το σύστημα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, ώστε να παρακαμφτούν τα προβλήματα με τα κορεσμένα δίκτυα. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει ρυθμίσεις ώστε στα «όπλα» της βιομηχανίας να προστεθούν και  τα διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA’s),

Σήμερα, οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης εξαιρούνται από το net- metering. Επιτρέπεται ωστόσο να κάνουν αυτοπαραγωγή ενέργειας, με υποχρέωση ιδιοκατανάλωσης, σε πραγματικό χρόνο, τουλάχιστον του 80%  της παραγόμενης ενέργειας σε ετήσια βάση. Για το υπόλοιπο με την έναρξη λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας στην Ελλάδα, ο βιομήχανος - αυτοπαραγωγός έχει τη δυνατότητα να το πουλήσει στη χονδρεμπορική αγορά (σε συνεργασία με ένα Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης – Φο.Σ.Ε.). Δεν μπορεί όμως, όπως συμβαίνει στο net- metering, να το «αποθηκεύει» στο δίκτυο.

Επίσης, η νομοθεσία επιτρέπει σήμερα στη βιομηχανία που κάνει αυτοπαραγωγή να εγκαταστήσει τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ενέργειας  σε άλλο χώρο από τη βιομηχανική εγκατάσταση όπου καταναλώνεται η ενέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέεται ηλεκτρικά με αυτήν, με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης.  

Η αυτοπαραγωγή σε real time, δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τον λιγοστό αριθμό που την εφαρμόζουν. Η υποχρέωση ιδιοκατανάλωσης του 80% της ενέργειας που παράγεται από το  φωτοβολταϊκό πάρκο περιορίζει σημαντικά τις βιομηχανίες που μπορούν να κάνουν χρήση της «αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο». Κι αυτό διότι αυτό το 80%  πρέπει να καταναλώνεται όσο υπάρχει ήλιος και δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε αποκλείεται η νυχτερινή κατανάλωση.  Επίσης, η ενέργεια που παράγεται σε αργίες ή τις ημέρες που μπορεί να παρουσιαστεί κάποια βλάβη σε μια βιομηχανική μονάδα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.  Έτσι, παραγόμενη ενέργεια μένει ανεκμετάλλευτη και χάνεται και η διάρκεια απόσβεσης της επένδυσης επιμηκύνεται.   

Γι΄αυτό οι βιομηχανίες ζητούν να αλλάξει η ποσόστωση (80%-20%), ενώ θεωρούν απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα των μπαταριών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν (σήμερα είναι στα 30 κιλοβάτ) ώστε να μπορούν να  αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια και να την χρησιμοποιούν όποτε τη χρειάζονται.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει σύντομα τις σχετικές   ρυθμίσεις.

Ακόμη, ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για το net metering   στην υψηλή τάση ώστε η παραγόμενη ενέργεια  από τα φωτοβολταϊκά να μπορεί να εγχέεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και να συμψηφίζεται με την ενέργεια που θα καταναλώνει η βιομηχανία από το δίκτυο όποτε τη χρειαστεί στο μέλλον.  Σήμερα στις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, στις οποίες επιτρέπεται το net-metering ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει εντός τριετίας.  

Μάλιστα, ο  υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι αναζητά όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ προκειμένου να  επεκταθεί το  net-metering και στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης ώστε να  μπορούν   να «αποθηκεύουν»   στο δίκτυο όση ενέργεια δεν καταναλώνεται την ώρα που παράγεται.  Επίσης, ο     κ.  Σκρέκας,  σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) τον Φεβρουάριο, είχε δεσμευθεί ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα   επιδότησης του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας,   για ενεργοβόρες βιομηχανίες, με κονδύλια  90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Παράλληλα, η Κομισιόν ετοιμάζει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για τη ενίσχυση των επιχειρήσεων,  με δεδομένο ότι χαλαρώνει  και η πολιτική των   κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν τα κράτη-μέλη να χορηγήσουν πρόσθετη στήριξη ρευστότητας στις εταιρείες που πλήττονται.