Ζήτημα Επιβίωσης για Χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Εξαιτίας του Ενεργειακού Κόστους

Ζήτημα Επιβίωσης για Χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Εξαιτίας του Ενεργειακού Κόστους
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 10 Μαρτίου 2022 - 08:09

Με το ενεργειακό κόστος να έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το ενδιαφέρον στρέφεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει στο Energia.gr την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. «Αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση τότε είναι απόλυτα δεδομένο 

 

πως ένα 30-40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, ενώ θα υπάρχουν και προβλήματα επιβίωσης για τα νοικοκυριά», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Tο ενεργειακό έχει προκύψει εδώ και μήνες, γιατί η ενέργεια έχει συνδεθεί με το χρηματιστήριο. Αυτό που λέμε σε σχέση με τις επιχειρήσεις είναι ότι η Ελλάδα έχει μια διαφορά με τις ευρωπαϊκές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το ενεργειακό και την πανδημία, ενώ εμείς έχουμε το ενεργειακό, την πανδημία και τα 10 χρόνια μνημονίων» σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συνεχίζει πως «αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιχειρήσεις που κουβαλάνε ένα χρέος κοντά στα 265 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσουν, να βγάλουν το λειτουργικό κόστος και να εκσυγχρονιστούν γιατί είμαστε και μπροστά στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Όταν λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο το ενεργειακό για τις επιχειρήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του ενοικίου. Όταν υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που το ενεργειακό είναι το 40% του τζίρου τους είναι φανερό πως αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα τότε πολύ φοβάμαι ότι στο άμεσο μέλλον όσο πιέζονται και τα νοικοκυριά -γιατί νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα βλέπουμε μαζί- τότε το διαθέσιμο εισόδημα προς όφελος της κατανάλωσης θα είναι πολύ μικρό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση που έχουν 50% μείωση του τζίρου τους, άρα το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα καταφέρουν επιβιώσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη του παρελθόντος».

 Ο κ Χατζηθεοδοσίου τονίζει πως στις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για την ενέργεια είναι: η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τρίτον να υπάρξει παρέμβαση στην Ευρώπη, ώστε να απορροφήσει ακόμα και με το ευρωομόλογο ένα μέρος του ενεργειακού κόστους. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στις 120 δόσεις ειδικά στις επιχειρήσεις που πλήττονται παραπάνω από το ενεργειακό και να σταματήσει τους πλειστηριασμούς, γιατί είναι άδικο σε μία εποχή που το ενεργειακό κόστος είναι τόσο μεγάλο, κάποιοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, για ένα πρόβλημα που δεν φταίνε και που δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει. Αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση τότε είναι απόλυτα δεδομένο πως ένα 30-40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, ενώ θα υπάρχουν και προβλήματα επιβίωσης για τα νοικοκυριά», επισημαίνει.