Δοκιμαστικό Ταξίδι Από την Αυστραλία στην Ιαπωνία με το Πρώτο Δεξαμενόπλοιο Υδρογόνου

Δοκιμαστικό Ταξίδι Από την Αυστραλία στην Ιαπωνία με το Πρώτο Δεξαμενόπλοιο Υδρογόνου
energia.gr
Σαβ, 22 Ιανουαρίου 2022 - 11:44

Μια ιαπωνοαυστραλιανή κοινοπραξία που παράγει υδρογόνο από καφέ άνθρακα έστειλε το παρθενικό της φορτίο από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας στο Κόμπε της Ιαπωνίας με το πρώτο πλοίο μεταφοράς υγρού υδρογόνου στον κόσμο την Παρασκευή

Το δοκιμαστικό αυτό ταξίδι καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Το Suiso Frontier, που κατασκευάστηκε από την ιαπωνική Kawasaki Heavy Industries (KHI) (7012.T), έφτασε την Παρασκευή από το Κόμπε, της νότιας Ιαπωνίας, μετά από ένα μεγαλύτερο ταξίδι που κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο των 16 ημερών, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να αποφύγουν τον κακό καιρό και τη θαλασσοταραχή, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της κοινοπραξίας, που φέρει το όνομα Hydrogen Energy Supply Chain (HESC).

Με επικεφαλής την KHI, η HESC είναι ένα πρότζεκτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (360 εκατομμύρια δολάρια) που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ως μέσο μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια και μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το υδρογόνο, που θεωρείται ως ένας δρόμος για την απανθρακοποίηση των βιομηχανιών που βασίζονται στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είναι το κλειδί για την εκπλήρωση του στόχου της Ιαπωνίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Από την πλευρά της, η Αυστραλία στοχεύει να γίνει σημαντικός εξαγωγέας του καυσίμου.