Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών, με την Ελλάδα να έχει για πολλές ημέρες την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη έχει θορυβήσει τα νοικοκυριά και την ελληνική κυβέρνηση. Έχει κινητοποιήσει όμως και ομάδες πολιτών που θεωρούν πως ουσιαστική στήριξη των ενεργειακά

ευάλωτων πολιτών μπορεί να έρθει μέσα από τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Οι δήμοι έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές θεωρούν πως το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας  δεν μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της επιδοματικής πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας έχει ανακοινώσει πακέτα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Κινήσεις πολιτών όμως θεωρούν πως θα πρέπει οι δήμοι και άλλοι φορείς να στηρίξουν τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Πρόσφατα συντελεστές του προγράμματος Powerpoor, πραγματοποιώντας ενεργειακούς ελέγχους σε σπίτια συμπέραναν πως η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε νοικοκυριό.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ενίσχυση των Ενεργειακά Ευάλωτων Πολιτών μέσα από Πρωτοβουλίες Ενεργειακών Συνεταιρισμών» που οργάνωσε η Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής ο κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ αναφέρθηκε στο εργαλείο Powerpoor που έχει στόχο να ενισχύσει  τους ενεργειακά φτωχούς πολίτες με δράσεις που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς. «Όταν το σχεδιάσαμε το έργο πριν τρία χρόνια δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε αυτή την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα και τότε λέγαμε ότι λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και είναι πολύ βασικό οι απλοί πολίτες να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο μέσα από μερίσματα σε ενεργειακές κοινότητες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας», ανέφερε ο κ. Δούκας. Σημείωσε ακόμη πως  λύση δεν είναι να επιδοτείται για παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, αλλά να μπορέσεις να επιδοτήσεις ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και να βάλεις μετόχους τους πολίτες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Υπογράμμισε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν γραφεία αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας στους δήμους και επεσήμανε πως είναι θετικό σημείο πως βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Από την άλλη ο κ. Δαμιανός Τσίγκανος, από την Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής, υπογράμμισε πως με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας αναβαθμίζεται ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων. Τόνισε μάλιστα πως η μείωση του κόστους των εγκαταστάσεων καθώς και μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση των καταναλωτών παγκοσμίως που κατευθύνονται προς την αυτοπαραγωγή. Σημείωσε ωστόσο πως με εξαίρεση τον πρωτοποριακό νόμο του 2018 για τις ενεργειακές κοινότητες έκτοτε κόπηκαν όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις. Επεσήμανε πως οι πραγματικές ενεργειακές κοινότητες πολιτών είναι ελάχιστες, καθώς τις στρεβλώσεις του νόμου του 2018 εκμεταλλεύτηκαν αρκετές ιδιωτικές εταιρίες.

Πάντως μέλη ενεργειακών κοινοτήτων επισημαίνουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τη στήριξη τους και φυσικά τη μεγάλη γραφειοκρατία.