Η Γεωθερμία θα Μπορούσε να Καλύψει το 25% των Ενεργειακών Αναγκών της Βρετανίας Έως το 2050

Η Γεωθερμία θα Μπορούσε να Καλύψει το 25% των Ενεργειακών Αναγκών της Βρετανίας  Έως το 2050
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 11 Νοεμβρίου 2021 - 08:23

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει μέρος της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για τα επόμενα 500.000 χρόνια. Όπως έχει επισημανθεί κατά καιρούς το πρόβλημα είναι ότι η μεταφορά της θερμότητας - της γεωθερμικής ενέργειας - μέχρι την επιφάνεια της γης είναι πολύ ακριβή. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ισλανδία και σε άλλες περιοχές με ενεργά ηφαίστεια και θερμότητα κοντά στην επιφάνεια. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως σε επίπεδο επενδυτικό δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε πολλές χώρες του κόσμου. Άλλωστε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον αρκετών χωρών προς την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Ακαδημαϊκοί στη Βρετανία έχουν ενταχθεί σε μια νέα οργάνωση που στοχεύει να προωθήσει τη θερμότητα κάτω από τη γη ως σημαντική προσθήκη στο ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Shift Geothermal λέει ότι η γεωθερμία θα μπορούσε να προσφέρει έως και το 25% των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050. Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι η γεωθερμική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υποστηρίξει 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 25.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν πως το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα θα είναι ολοένα και πιο ποικιλόμορφο και οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενεργοποιηθούν γρήγορα οι πηγές καθαρής ενέργειας, μηδενικού άνθρακα. Επισημαίνουν δε πως ο κόσμος πολύ συχνά στο άκουσμα της γεωθερμίας σκέφτεται την Ισλανδία και τα ηφαίστεια, αλλά η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Η Shift Geothermal αναζητά επίσημη υποστήριξη για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κέντρου γεωενέργειας στη Σκωτία. Αναμένει να εντοπίσει και να προχωρήσει έργα μεγάλης κλίμακας και να ασκήσει πιέσεις για τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να καθιερωθεί η γεωενέργεια ως μέρος του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη εμπορικά λειτουργικά γεωθερμικά συστήματα στην ξηρά.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της βιομηχανίας θα εξετάσουν όλες τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, ενώ θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες και τα εμπόδια για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πόρων της Βόρειας Ιρλανδίας. Η γεωθερμική θερμότητα είναι ακόμη αναξιοποίητη στη Βόρεια Ιρλανδία. Το έργο θα αξιολογήσει επίσης τη συλλογή γεωθερμικών πόρων από το υπέδαφος της Βόρειας Ιρλανδίας, τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια, και θα προτείνει το απαιτούμενο πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο στη Βόρεια Ιρλανδία για να καταστεί δυνατή και βιώσιμη η γεωθερμική ανάπτυξη.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει οδηγήσει εταιρίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης των χερσαίων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου για της αξιοποίηση της γεωθερμίας. Μάλιστα μελέτες δείχνουν πως το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία υπεράκτιων εγκαταστάσεων.