Μειωμένα κατά 40% ήταν τα κέρδη της BP μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, τα οποία έπεσαν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων της στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας. Η πετρελαϊκή με έδρα το Λονδίνο διατήρησε το μέρισμά της 

στα 7,27 σεντς ανά μετοχή αλλά και το ποσοστό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της στα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους τρεις μήνες, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο.

Τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 5% σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, παρά τις προσπάθειες του CEO, Murray Auchincloss, να σταθεροποιήσει την εταιρεία μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας που ακολούθησε την απότομη παραίτηση του προκατόχου του, Bernard Looney, τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Auchincloss, ο οποίος ήταν επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας υπό τον Looney, έχει δεσμευτεί να απλοποιήσει τις λειτουργίες της BP και να μειώσει το κόστος καθώς οι επενδυτές δυσπιστούν απέναντι στα σχέδια μείωσης της εστίασης της εταιρείας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 Η BP υιοθέτησε στις 7 Μαΐου στόχο για εξοικονόμηση κόστους τουλάχιστον 2 δις δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026 σε σχέση με το 2023. Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν κατά 1,9% στις 14:50 ώρα Γκρήνουιτς (16:50 ώρα Ελλάδος), τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός δείκτης ενέργειας σημείωνε πτώση 0,5%.

Το κέρδος του υποκείμενου κόστους αντικατάστασης για το πρώτο τρίμηνο, (ο ορισμός της εταιρείας για το καθαρό εισόδημα) δεν εκπλήρωσε την κοινή πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ότι θα εκυμαίνεται στα 2,87 δισ. δολ. δολαρίων από αναλυτές και ήταν πολύ χαμηλότερο από τα κέρδη ύψους 3 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο και 5 δις δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η BP ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είχε υστερήσει αυτών κατά τα δύο προηγούμενα. Τα αποτελέσματα αποδίδονται στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και στον αντίκτυπο της διακοπής λειτουργίας στο διυλιστήριο Whiting που έχει η εταιρεία στην Ιντιάνα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα ισχυρά αποτελέσματα στην εμπορία πετρελαίου, τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης και την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα 2,38 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, λόγω των start-ups στο Αζερμπαϊτζάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Βλέπουμε καλή επιχειρησιακή δυναμική”, δήλωσε ο Auchincloss στο Reuters. 

Οι ταμειακές ροές της BP μειώθηκαν κατά 34%, πέφτοντας στα 5 δισ. δολ. μετά την ανανέωση των αποθεμάτων ντίζελ και βενζίνης ενόψει του καλοκαιριού, δήλωσε ο Auchincloss.

Το χρέος της εταιρείας αυξήθηκε στα 53 δισ. δολ. ενώ ο λόγος του χρέους προς την αγοραία κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε στο 22% από 19,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η απώλεια κερδών ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών και δαπανών τόκων έναντι των προσδοκιών, δήλωσε ο αναλυτής της HSBC Kim Fustier.

Η ανταγωνιστική Exxon Mobil διέψευσε, επίσης, τις προβλέψεις για υψηλότερα κέρδη, ενώ, αντίθετα, η Chevron και η TotalEnergies ανταποκρίθηκαν και οι δύο στις προσδοκίες τωναναλυτών. Και οι τρεις ανέφεραν απότομες μειώσεις στα κέρδη λόγω της χαμηλότερης τιμής του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη καθαρά κέρδη ύψους α' τριμήνου 27,3 δισ. δολ., μειωμένα κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.