Ένταση στις Κοινές Δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας - Για «Τουρκική Μειονότητα» Μίλησε ο Τσαβούσογλου – Πρόταση Ερντογάν για Σύνοδο με Θέμα την Αν. Μεσόγειο

Ένταση στις Κοινές Δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας  - Για «Τουρκική Μειονότητα» Μίλησε ο Τσαβούσογλου – Πρόταση Ερντογάν για Σύνοδο με Θέμα την Αν. Μεσόγειο
energia.gr
Πεμ, 15 Απριλίου 2021 - 20:07

Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προέκυψε ένταση όταν ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας της Θράκης» και για «ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο». Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δήλωσε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως υπάρχουν τομείς ανάπτυξης της συνεργασίας και συμφωνήσαμε, όπως είπε, να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα

Για τη βελτίωση των σχέσεων όμως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας.

Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι της συνάντησης των δύο Υπουργών, είχε προηγηθεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, ένταση προκλήθηκε μετά την πρωτολογία του κ. Δένδια. Παίρνοντας ξανά το λόγο ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι έκανα δηλώσεις προκλητικές. Αυτός όμως ήταν προκλητικός.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, η Τουρκική δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν ισχύει αυτό. Αυτό το συζητούμε μεταξύ μας αλλά είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.

Αποδέχομαι ως Ρωμιούς ορθόδοξους τους Ελληνες της πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να μην αποδέχεστε ότι υπάρχουν Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα. Δηλώνουν ότι έχουν τουρκική ταυτότητα. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνείστε ούτε να καταπατάτε αυτό το δικαίωμα.

Κάνατε 80.000 πους μπακς προσφύγων. Να μην προσφεύγουμε σε τρίτους για να επιλύουμε τα προβλήματά μας. Αν εκφράζετε όμως τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον κ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.