Η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Ρωσία βρίσκει την οικονομία της με έτοιμα ανακλαστικά για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης. Και την ετοιμότητά της αυτή την οφείλει παραδόξως στην Ουάσιγκτον και στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει από το 2014 ως ποινή για την προσάρτηση της Κριμαίας. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών τα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων

και οι συνεχείς απειλές για την επιβολή νέων ανάγκασαν τις ρωσικές αρχές να αυξήσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και να περιορίσουν το χρέος της.

Το αποτέλεσμα, να είναι πολύ πιο έτοιμη για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ οι άλλες χώρες προσπαθούν τώρα να προετοιμαστούν για τη νέα λαίλαπα.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ρωσικού χρέους στο ΒΒΒ-και σταθερή την προοπτική της ρωσικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, όμως, υποβάθμισε τις περισσότερες από τις αναδυόμενες αγορές επικαλούμενος, βέβαια, την πτώση των τιμών του πετρελαίου.  
«Οι προηγούμενες κρίσεις έχουν διδάξει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα πώς να αντιμετωπίσει αυτήν εδώ», σχολιάζει ο Κάρεν Βαρταπέτοφ αναλυτής της S&P, που επισημαίνει πως «έχουν μεγάλη εμπειρία από κρίσεις».

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ρωσία θα αποφύγει την ύφεση που μοιραία θα επιφέρει η πτώση των τιμών του πετρελαίου από το οποίο προέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων της. Ο προϋπολογισμός της συμπιέζεται ήδη, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών και το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά 22% από την αρχή του έτους.

Υφεση

Παράλληλα, η Ρωσία υιοθετεί τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη επιβάλει οι περισσότερες χώρες για να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Η οικονομία μπορεί και να συρρικνωθεί κατά 5% με 10% αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία και πόσο θα διαρκέσει η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, οι κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση είχαν παρεμφερές ευεργετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Πολλές κρατικές επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν νέο χρέος σε ξένο νόμισμα, ενώ από πέρυσι οι Αμερικανοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν ρωσικά ομόλογα παρά μόνον σε ρούβλια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το χρέος της Ρωσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι ένα από τα χαμηλότερα ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές.

Οπως ανέφερε πέρυσι ο Ρώσος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αντον Σιλουάνοφ, η Ρωσία διαθέτει αρκετά διαθέσιμα ώστε να επιβιώσει χωρίς να δανειστεί καθόλου επί τουλάχιστον ένα έτος.

Οταν, άλλωστε, η Δύση επέβαλε το πρώτο κύμα κυρώσεων στη Ρωσία, η Μόσχα αντέδρασε θέτοντας όρια στις εισαγωγές ορισμένων τροφίμων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν μεν να εκτιναχθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων αλλά και παράλληλα να αυξηθεί σημαντικά η αγροτική παραγωγή.

Ετσι η Ρωσία δεν είναι τόσο ευάλωτη σε οποιαδήποτε ρωγμή στο διεθνές εμπόριο.  Στο μεταξύ, μέρος των εσόδων από τους φόρους στις εξαγωγές πετρελαίου καταλήγει στα κρατικά ταμεία και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είναι τέταρτα σε ύψος ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βεβαίως, όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα τα τελευταία πέντε χρόνια.

(Από την Καθημερινή)