Η κατάργηση της άδειας παραγωγής που προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, και από τον Ιούνιο και μετά, η αντικατάστασή της από μια απλή βεβαίωση που θα χορηγεί στον επενδυτή μέσα σε δύο εβδομάδες το υπό σύσταση νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ, σημαίνει ότι όσοι ξεκινούν μια νέα επένδυση σε ΑΠΕ 

θα γλιτώνουν συνολικά από δύο έως και τέσσερα χρόνια γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Όπως είναι γνωστό σήμερα για να πάρει κάποιος άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ θέλει για όλη την αδειοδοτική διαδικασία περίπου 6-7 χρόνια, εκ των οποίων μόνο τα 2-4 χρειάζονται για την άδεια παραγωγής. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι όποιος είχε υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2018, ακόμη περιμένει να πάρει την άδεια παραγωγής, 21 μήνες μετά.

Παράλληλα την όλη κατάσταση έχει επιβαρύνει και η νέα μεγάλη αύξηση των αιτήσεων τους τελευταίους μήνες για νέα φωτοβολταϊκά. Μόνο τον Δεκέμβριο κατατέθηκαν φάκελοι για νέα έργα συνολικής ισχύος 13,8 GW, σχεδόν όσα είχαν υποβληθεί στην τριετία 2016-2019.

Αν, λοιπόν, για να δοθεί μια άδεια παραγωγής στα παλιά έργα απαιτούνταν 21 μήνες, πλέον, μετά τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων, παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι για τα καινούργια θα χρειάζονταν μέχρι και 4 χρόνια. 

Στο εξής όμως η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με τη βεβαίωση που θα χορηγεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο σημαίνει ότι για όσους συμμετάσχουν τον Ιούνιο στον επόμενο κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ, η 4ετία μειώνεται στις 2 εβδομάδες.

Την  ίδια ώρα όμως πρέπει να βρεθεί λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Τι θα γίνει με τις 1.900 περίπου παλιές αιτήσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ. Επιδιώκεται να εκκαθαριστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου αυτή να αποφορτιστεί από ένα μεγάλο φόρτο γραφειοκρατικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι σήμερα οι χρόνοι εξέτασης των φακέλων για έκδοση άδειας παραγωγής υπερβαίνουν τους 18 μήνες. 

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε πρόσφατα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν ακόμη σήμερα οι 1.891.

Εκτός όμως από την κατάργηση της άδειας παραγωγής έρχονται και άλλες ριζικού τύπου παρεμβάσεις στα υπόλοιπα στάδια αδειοδότησης. Καταργείται το τέλος για την διακράτηση άδειας παραγωγής, αλλά και η υποχρέωση να αποδείξει ο επενδυτής την χρηματοδοτική του δυνατότητα (Letter of Intent από τραπεζικό ίδρυμα). Οι επενδυτές δεν θα πληρώνουν πλέον παράβολο εξέτασης της αίτησης, ενώ εισάγεται η καταβολή άπαξ του ειδικού τέλους υπέρ ΕΛΑΠΕ. 

Τέλος για να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά σωρευμένων αιτήσεων ΑΠΕ που δεν μετουσιώνονται ποτέ σε έργα, στο εξής ο επενδυτής υποχρεούται να υποβάλει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εντός 6 μηνών από την ημέρα που πήρε τη βεβαίωση και αν του ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία, υποχρεούται επίσης να τα υποβάλει εντός 6 μηνών και για να μην υπάρξουν εμπόδια στην εξέλιξη του έργου από την στιγμή ο επενδυτής που θα πάρει την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ) υποχρεούται άμεσα, δηλαδή εντός 2 μηνών, να αιτηθεί οριστική προσφορά σύνδεσης.