Χιλιάδες Μετοχές σε Ενεργειακό Κολοσσό ο "Τρόπος Ζωής" του κ. Χαν - Εκτεθειμένη η Κομισιόν

Χιλιάδες Μετοχές σε Ενεργειακό Κολοσσό ο Τρόπος Ζωής του κ. Χαν - Εκτεθειμένη η Κομισιόν
του Βαγγέλη Γεωργίου
Σαβ, 15 Φεβρουαρίου 2020 - 15:54

Στην Ελλάδα, ο Κομισιονάριος Γιοχάνες Χαν είναι γνωστός για τη συμβολή του στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Ευρώπη έγινε ακόμα πιο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του το 2019, πως οι Ευρωπαίοι «θα πρέπει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Ο κ. Χαν στην πρώτη περίπτωση ήταν υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ από τότε που μίλησε για τον ευρωπαϊκό "τρόπος ζωής" είναι υπεύθυνος για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ο ανανεωμένος Επίτροπος όμως έχει έναν "τρόπο ζωής" με χιλιάδες μετοχές σε εταιρείες που μπαινοβγαίνουν στα κτήρια των Βρυξελλών

Όταν, το 2014, ανέλαβε χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης ο κ. Χαν, είχε μετοχές αξίας 33.813 ευρώ στην Verbund AG. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενεργειακό κολοσσό στην Αυστρία. Τα χρήματα αυτά λοιπόν αυγάτισαν και μέχρι το τέλος του 2019 ξεπέρασαν τα 113.190 ευρώ. Ο Επίτροπος που ανέλαβε τον Προϋπολογισμό της ΕΕ έχει επίσης διπλασιάσει την αξία των μετοχών του στην εταιρεία ακινήτων CA Immobilien Anlagen. Το βασικότερο πρόβλημα όμως για τον κ. Χαν είναι ότι η Verbund AG ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες, το γνωστό και ως "λόμπι".

Όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Nikolaj Nielsen, η Verbund AG δαπανά μέχρι 400.000 ευρώ για να επηρεάζει τις Βρυξέλλες ενώ έχει λάβει από την Κομισιόν, δηλαδή από χρήματα των φορολογούμενων, έως και 2 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση για έρευνα (νομοθεσία για την ενέργεια).

Με την αλλαγή του έτους, ο επικεφαλής του γραφείου του κ. Χαν συναντήθηκε με ανθρώπους της Verbund AG, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (OGP) και στη συνέχεια με την Eurogas. Πρόκειται για φορείς που θέλουν να αντιστρέψουν την πολιτική στην ΕΕ για το κλίμα και τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ως εκ τούτου τίθεται σοβαρά το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στο σημαντικότερο ίσως χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν.

Η Κομισιόν και οι συναντήσεις Χαν

Έτσι, οι ευρωβουλευτές Daniel Freund και Manon Aubry ζήτησαν από την Κομισιόν να δημοσιεύσει επικαιροποιημένες τις δηλώσεις των οικονομικών συμφερόντων των Επιτρόπων. Σύμφωνα με τον Freund, η Κομισιόν έχει παραβιάσει τους δικούς της κώδικες δεοντολογίας σύμφωνα με τους οποίους οφείλει την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου να ενημερώνει τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων.

(η συνέχεια στο slpress.gr)