Ανησυχία Ξανά για τις Τιμές του Φυσικού Αερίου

Ανησυχία Ξανά για τις Τιμές του Φυσικού Αερίου
των Αννας Σιριαέβσκαγια, Πρισιλα Αζεβέντο Ροτσα / Bloomberg
Πεμ, 25 Απριλίου 2024 - 18:28

Έχει περάσει ένας χρόνος και πλέον ηρεμίας μετά τις ασυνήθεις αυξομειώσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και τώρα επανέρχεται η ανησυχία στην αγορά. Αν και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και η Ευρώπη βγήκε από την περίοδο της θέρμανσης με ασυνήθιστα μεγάλα αποθέματα ενέργειας, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη Flame του Αμστερνταμ βλέπουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι

Και οι τιμές τούς δικαιώνουν. Επικρατεί ανησυχία για εναπομείνασες ροές ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και για την ανάκαμψη της ζήτησης για αέριο από την Ασία. Και έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες, θεωρείται πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος δριμύτερος από το σύνηθες.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε βγει από την κρίση», τονίζει η Κάρα ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής του τομέα LNG και καθαρών καυσίμων στην RWE, και προειδοποιεί πως «σε περίπτωση βαρύ χειμώνα, θα αλλάξει η κατάσταση ως προς τη ζήτηση». Και η ανησυχία είναι ορατή στην αγορά, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο χειμώνα είναι τα πλέον ακριβά.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο με υγροποιημένο από άλλες περιοχές, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ορισμένες χώρες όμως, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία, εξακολουθούν να προμηθεύονται το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων τους από τη Ρωσία. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σύντομα. Μιλώντας στο συνέδριο Flame, ο Αντρέι Προκόφιεφ της ουκρανικής Gas TSO απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία σύνδεσης που θα επιτρέψει τη μεταφορά ρωσικού αερίου μετά τη λήξη της υφιστάμενης συμφωνίας στα τέλη του έτους.

Οι διαπραγματευτές συμβολαίων αερίου δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια ροή ρωσικού αερίου. Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις εγείρουν ερωτήματα, όπως επισημαίνει ο Μάρκο Σάαλφρανκ, επικεφαλής της Axpo Holding για την ηπειρωτική Ευρώπη. Τα ερωτήματα όμως ενδέχεται να επαναφέρουν την αστάθεια στην αγορά μετά την υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές από τα ύψη-ρεκόρ στα οποία είχαν εκτοξευθεί στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το δεύτερο ήμισυ του 2022.

Οπως τόνισε άλλωστε ο Πάτρικ Ντούγκας, επικεφαλής του τομέα LNG στην TotalEnergies, υπάρχει και ο επίμονος ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία για το LNG. Το α΄ τρίμηνο οι εισαγωγές της Κίνας σε LNG αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ αυξάνεται η ζήτηση και από αγορές όπως η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος. Οπως και η Ευρώπη, η Ασία αγοράζει LNG στη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο. Στο συνέδριο διατυπώθηκαν και άλλες ανησυχίες, όπως το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των κυκλώνων και να πληγούν μονάδες παραγωγής ενέργειας.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)