H Αθήνα θεωρεί ικανοποιητική τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς αυτή είναι στην κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης και στην αυστηρή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Αν και πρέπει να επισημανθεί ότι από τη διάσκεψη δεν προέκυψε πουθενά διάθεση ή προτροπή από κανένα συμμετέχοντα για  ακύρωση 

των δύο συμφωνιών που υπέγραψε το καθεστώς Σάρατζ με την Άγκυρα και θίγει τα ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

‘Όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και όπου βέβαια θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Όλα δείχνουν πως η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν ήταν παρά ένα πρώτο βήμα σε έναν ακόμη μαραθώνιο εξελίξεων για το επόμενο διάστημα που θα βασιστεί περισσότερο στις διεθνείς πιέσεις προς τις δυο πλευρές ώστε να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα.

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως βασικός στόχος ειδικά των ευρωπαίων ηγετών είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς μια έκρηξη των συγκρούσεων θα δημιουργούσε νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη και τις ακτές της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας.