Έως τα Τέλη του Μήνα, το Αργότερο, η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ

Έως τα Τέλη του Μήνα, το Αργότερο, η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ
energia.gr
Παρ, 17 Ιανουαρίου 2020 - 19:10

Την επόμενη εβδομάδα, ή το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιοποιήσει τον διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως επιβεβαίωσε, σήμερα, μιλώντας με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς. 

 

Όπως έχει γίνει γνωστό από άριστα πληροφορημένες πηγές, οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μπουν στο παιχνίδι, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, και για αυτό το λόγο έχουν αποδυθεί σε προσπάθειες ανεύρεσης τρίτων εταίρων προκειμένου να δημιουργήσουν κοινοπρακτικά σχήματα που θα τους επιτρέψουν να κατέλθουν στο διαγωνισμό και υπό αυτή την έννοια χρειάζονται περαιτέρω χρόνο. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την ΔΕΠΑ Εμπορίας συνίστανται, ανά υποψήφιο επενδυτή, στα εξής:

Κατ' αρχάς, τα "Ελληνικά Πετρέλαια" που κατέχουν το 35% της επιχείρησης φέρονται να μην έχουν καταλήξει, ακόμη, σε συμφωνία για την από κοινού διεκδίκηση της με την Edison. 

Κατά δεύτερον, η "Mytilineos", αν και εμφανίζεται διατεθημένη να εισέλθει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προβληματίζεται ως προς τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς το μερίδιό της στην αγορά, παράλληλα με εκείνο της εταιρείας φυσικού αερίου, την φέρνει να κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Ακόμη, η Motor Oil, μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ΕΠΑ Αττικής, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρά για το σύνολο των δραστηριοτήτων της. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες ενδείξεις τη θέλουν να κατέρχεται στο διαγωνισμό.

Επι πλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναζητά εταίρο για την είσοδό της στο παιχνίδι, δίχως να αποκλείεται, όμως, η πιθανότητα να το πράξει αφεαυτού.

Τέλος πληροφορίες φέρουν τον όμιλο Κοπελούζου να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι κατέχει, ήδφη, το 10% του ΔΕΣΦΑ και διαχειρίζεται και το FSRU Αλεξανδρούπολης.