O OPEC Θα Εξετάσει Όλα τα Δεδομένα για Μέση Ανατολή και Οικονομική Επιβράδυνση στη Σύνοδο του Ιουλίου

O OPEC Θα Εξετάσει Όλα τα Δεδομένα για Μέση Ανατολή και Οικονομική Επιβράδυνση στη Σύνοδο του Ιουλίου
energia.gr
Δευ, 17 Ιουνίου 2019 - 18:25

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις αγορές πετρελαίου, θα βρεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟPEC που θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ.

Στόχος του Ριάντ είναι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των υπολοίπων μελών του καρτέλ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να παραταθεί η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, μ απώτερο στόχο να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στις αγορές πετρελαίου και να σταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού.

Στις αρχές του μήνα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε παράταση των μειώσεων στην παραγωγή, πέραν της προθεσμίας του Ιουνίου. Το Ριάντ καταβάλει εργώδεις προσπάθειες για να εξασφαλίσει και τη συναίνεση της Ρωσίας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης συμμαχίας OPEC+. Ο κ. Φαλίχ παραδέχθηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις χώρες εκτός του Οργανισμού, οι οποίες συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. 

Ο ΟPEC+ είχε δεσμευθεί να μειώσει την προσφορά πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου του έτους που διανύουμε, με τη συμφωνία να έχει εξάμηνη ισχύ και να εκπνέει αυτό το μήνα. Τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ και οι σύμμαχοί του, μέλλουν, τώρα, να αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους. «Ευελπιστούμε να καταλήξουμε σε ομοφωνία για παράταση της συμφωνίας, όταν θα συναντηθούμε σε δύο εβδομάδες στη Βιέννη», δήλωσε ο κ. Φαλίχ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας του G20, στην Ιαπωνία. 

Ερωτηθείς για το πότε θα διεξαχθεί η συνάντηση, ο κ. Φαλίχ απάντησε «πιθανότατα κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου», με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να την θέλει να πραγματοποιείται στις 25 Ιουνίου. Όμως το Κρεμλίνο πρότεινε να μετατεθεί η ημερομηνία για στις 3 με 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα επικαλέστηκαν στο Reuters, ανώνυμες πηγές. 

Σύμφωνα με τον κ. Φαλίχ, η πετρελαϊκή ζήτηση αυξάνεται, κανόνα, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι μια νέα συμφωνία θα συνέβαλλε στην αποκατάσταση των ισορροπιών στις πετρελαϊκές αγορές. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι τα θεμελιώδη δεδομένα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προέβλεψε αύξηση της προσφοράς αργού μεγαλύτερη της ζήτησης, εκτιμήσεις που, σε συνδυασμό

(βλέπε άρθρο Energia.gr: https://www.energia.gr/article/157184/iea-anatheorhsh-pros-ta-kato-ths-petrelaikhs-zhthshs-me-arnhtikes-epiptoseis-stis-times)

με τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης, έχουν επιπτώσεις επί των τιμών. Η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια ωθούν ανοδικά τις τιμές του αργού, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και να κινηθεί, ενδεχομένως, σε φάση ύφεσης.