Κομισιόν: Κρίσιμο να Συνεχιστούν οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια

Κομισιόν: Κρίσιμο να Συνεχιστούν οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2018 - 19:02

Είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζει η έκθεση της Κομισιόν, στο κομμάτι που αφορά στον τομέα και το οποίο καταγράφει τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν σε σχέση με την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στα βασικά θέματα αιχμής η έκθεση προτάσσει το θέμα της αποεπένδυσης των λιγνιτών της ΔΕΗ ως βασικό στοιχείο για την απελευθέρωση της αγοράς, που προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται αρχές του 2019. Εδώ σημειώνεται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και οι μονάδες της αποεπένδυσης να λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Η έκθεση καταγράφει την πρόοδο για την ενσωμάτωση του νέου μοντέλου – στόχος της αγοράς (target model) και αναφέρει ότι θα υπάρξει έκθεση για την μικρή πρόοδο του ανταγωνισμού από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ωστόσο κάνει ειδική μνεία στα τιμολόγια του ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αντανακλούν όλα τα δυναμικά κόστη που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και ιδιαίτερα τα κόστη που προκύπτουν από την άνοδο των τιμών στα δικαιώματα εκπομπής ρύπων το 2018.

Για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ χαρακτηρίζει θετική την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή ωστόσο σημειώνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά των εσόδων από τους ρύπους που  θα κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ καθώς επίσης να υπάρχει στενή επιτήρηση και εάν χρειαστεί να επιβληθεί αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης αερίων ρύπων) ώστε να διατηρηθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. στο λογαριασμό που χρηματοδοτεί τις πληρωμές για τις ΑΠΕ. Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται η πρόοδος των δημοπρασιών για νέα ισχύ ανανεώσιμων.

Τέλος η έκθεση κάνει ειδική μνεία στο θέμα του Euroasia και στις διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις Αττική Κρήτη και Κρήτη Κύπρος, εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσουν τα σημαντικά έργα και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τα προβλήματα στις διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων μερών.