Συνέδριο ΤΕΕ: Αναγκαία η Συνεργασία των Κατασκευαστικών Κλάδων Ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής

Συνέδριο ΤΕΕ: Αναγκαία η Συνεργασία των Κατασκευαστικών Κλάδων Ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2018 - 16:45

«Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση. Χρειαζόμαστε συνεργασίες για να δημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον για τα παιδιά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας το πρωί, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, τις εργασίες του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Οικονομία, Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή: Οι επιπτώσεις των μέγα τάσεων στο δομημένο περιβάλλον, στην κατασκευαστική βιομηχανία και την αγορά ακινήτων», που οργανώνει το ΤΕΕ

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους, 60 Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι φορέων και διεθνών οργανισμών, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί, ιδιώτες μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι. Θα καταθέσουν τη γνώση και τη γνώμη τους για τις πολιτικές που ενδείκνυνται στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της κλιματικής αλλαγής, ώστε να προστατευθούν το περιβάλλον και η ανθρωπότητα.

Όπως εξήγησε ο κ. Στασινός, η αειφόρος ανάπτυξη είναι ζητούμενο και πρόκληση για τη χώρα, καθώς προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα: στην πολιτική, την επιστήμη, την οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία. Διευκρίνισε, δε, πως για μία επιτυχή ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη απαιτούνται διεπιστημονικότητα, διάλογος, σύνθεση και κοινή λογική. «Οφείλουμε να συνεργαστούμε, ως επαγγελματίες, και με άλλες ειδικότητες, ακόμη και με εκείνες με τις οποίες δεν είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε» τόνισε. Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην πρόοδο που σημείωσε ο κλάδος με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. «Η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών ανέβασε την Ελλάδα είκοσι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και κατέληξε: «Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να φτάσει η χρήση ενός ψηφιακού χάρτη και είναι πολύ σημαντικό, συμμέτοχος στο σχεδιασμό να είναι και ο ίδιος ο πολίτης».

Στις δεσμεύσεις και τις δράσεις της ΕΕ έναντι των απειλών για τον πλανήτη, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. «Η ΕΕ είναι υπέρμαχος της συμφωνίας του Παρισιού, μιας δεσμευτικής συμφωνίας που αντικατοπτρίζει το όραμά της για μια Ευρώπη χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» σημείωσε, υπενθυμίζοντας το στόχο για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2030 και σημειώνοντας ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να αποκτήσουν πιο έξυπνα και πιο ευέλικτα συστήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ένωση. «Η μετάβαση προς ασφαλέστερη και βιώσιμη ενέργεια πρέπει να είναι κοινός μας στόχος» κατέληξε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Για «μια εποχή ψηφιοποίησης, στην οποία δημογραφία και κλιματική αλλαγή οδηγούν τις εξελίξεις» έκανε λόγο η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων, καθηγήτρια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χρυσή Πότσιου. «Τα χρόνια της κρίσης, 450.000 επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα μας στο εξωτερικό. Μας λείπουν. Αλλά μας λείπει και το όραμα και πρέπει να το δημιουργήσουμε. Το επάγγελμα του τοπογράφου υφίσταται πολλές αλλαγές. Η κοινωνία περιμένει από αυτόν να αξιοποιήσει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και να δώσει πρακτικές λύσεις. Πρέπει να συμβάλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη. Έχουμε τη γνώση και πρέπει να βρούμε και τη δύναμη. Πιστεύουμε στις ισχυρές συνεργασίες» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, Άρης Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στον νέο προσανατολισμό των επαγγελμάτων του κατασκευαστικού τομέα. «Τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να δούμε πού μας οδηγούν…» είπε και πρόσθεσε: «Αρχικά, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το τοπίο από εδώ και στο εξής θα είναι ψηφιακό. Επιπλέον, πρέπει να δουλεύουμε σ’ έναν πολύ ευαίσθητο περιβαλλοντικά κόσμο. Έχουμε ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και νέα υλικά, που εξυπηρετούν καλύτερα την ενεργειακή ανάγκη και επάρκεια. Και όπου υπάρχει σύνθετο τοπίο, εκεί υπάρχει και ανάγκη για ενίσχυση συνεργασιών».

Στην ανάγκη για συνεργασίες και γενικότερα για αλληλεγγύη αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, Νίκος Φιντικάκης. «Εκπέμπουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ρύπανση, για έναν κόσμο με ανθρώπινες κοινωνίες. Εύχομαι ένα ειρηνικό μέλλον, στο οποίο η αρχιτεκτονική θα αντιπροσωπεύει το άθροισμα των ευθυνών για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.

Στις απαιτήσεις που διαμορφώνουν οι σύνθετες πλέον κοινωνίες, προκειμένου να υπάρξει ένα ανθεκτικό και αειφόρο μέλλον, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ, που αφορά τη διαχείριση της γης, Fredrik Zetterquist. «Πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις τις σωστές προτεραιότητες και διατηρώντας τις σωστές αξίες να πάρεις τις σωστές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να διέπονται καταρχήν από δικαιοσύνη, κάτι που λείπει από αρκετές χώρες… Ο δικός μας ρόλος είναι να διευκολύνουμε τις συνεργασίες για να έχουμε ολιστικές προσεγγίσεις σε προβλήματα. Επιπλέον, εργαζόμαστε πάνω σε σενάρια για τη διαχείριση της γης σε μελλοντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους».

Ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Κατασκευαστών Δημοσίων Έργων, Κώστας Μακέδος, μίλησε για «γραφειοκρατία και αδιαφάνεια, που αποτέλεσαν ισχυρή τροχοπέδη και έστρεψαν τον κλάδο στην ανάπτυξη σειράς από ψηφιακές πλατφόρμες». «Κάνουμε την ψηφιακή μας επανάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής και κατέληξε: «Τα μέλη μας αποτελούν σημαντικό τμήμα της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Η κλιματική αλλαγή, η δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού, η ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030 συνθέτουν έναν οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Η αναζήτηση λύσεων είναι μονόδρομος».

Με γεφύρι, του οποίου το τόξο αποτελούν η μία πέτρα πλάι στην άλλη, παρομοίασε ο Enzo Siviero, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χωρών, την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστικών κλάδων. «Χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει μέλλον. Ας αφήσουμε τον πόλεμο και ας δημιουργήσουμε γέφυρες. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες πρέπει να μοιραζόμαστε την εμπειρία μεταξύ μας και με τους φοιτητές μας. Ας κοιτάξουμε στο μέλλον, αυτές οι γέφυρες να μένουν στο χρόνο. Να σημαίνουν ένωση ανθρώπων, πολιτισμών, θρησκειών».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, με ομιλίες και παράλληλες τράπεζες συζητήσεων.