Το Παγκόσμιο Ταμείο για το Κλίμα (Green Climate Fund (GCF), που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ενέκρινε επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εκτέλεση νέων περιβαλλοντικών έργων, ενώ αποδύεται σε μια σύντονη προσπάθεια να αναπληρώσει τον ελλειματικό προϋπολογισμό του, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότησή του με αμερικανικά κεφάλαια

 

Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου στο Μπαχρέιν, θεωρείται απαραίτητη για την εξομάλυνση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο, με στόχο την έγκριση των κανόνων εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι ενέκρινε 19 νέα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος για την προστασία των πόρων γλυκού νερού στο Μπαχρέιν, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι υποστήριξαν, όμως, ότι το αραβικό εμιράτο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων το έργο, αφού κατέχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν, επίσης, ότι θα πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν νέα κεφάλαια για το ταμείο, από το επόμενο έτος. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αρνηθεί να παράσχει τη χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, συνέβαλε σημαντικά στο έλλειμμα που καταγράφει το ταμείο.

Αυτό έχει καταστήσει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ανασύστασής του, καθώς έχει διαθέσει περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 93 έργα, με περισσότερες προτάσεις να αναμένουν έγκριση χρηματοδότησης.

Το Ταμείο που εδρεύει στην Νότια Κορέα θεωρείται βασικός μοχλός για τα αναπτυξιακά προγράμματα που σχετίζονται με το κλίμα και συνεπώς, για την έγκαιρη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε παγκόσμια κλίμακα.