Η Τουρκία Επιχειρεί να Ξεγλιστρήσει με Διαπραγματεύσεις από τις Αμερικανικές Κυρώσεις κατά του Ιράν

Η Τουρκία Επιχειρεί να Ξεγλιστρήσει με Διαπραγματεύσεις από τις Αμερικανικές Κυρώσεις κατά του Ιράν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 19 Οκτωβρίου 2018 - 19:12

Σε διαπραγματεύσεις με αμερικανούς αξιωματούχους βρίσκεται η διοίκηση της Turpas της μεγαλύτερης εταιρείας διύλισης της Τουρκίας,  με στόχο να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις που προσφέρουν οι ΗΠΑ από το εμπάργκο που πρόκειται να επαναφερθεί σε βάρος του Ιράν, τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να εξακολουθήσει να προμηθεύεται αργό από την Τεχεράνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να επιβάλουν τις νέες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του θεοκρατικού καθεστώτος εξετάζει όμως, παράλληλα, τη δυνατότητα να προσφέρει απαλλαγή σε ορισμένους συμμάχους που βασίζονται στις προμήθειες από το Ιράν.

Η Τουρκία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γειτονική χώρα για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, καταβάλει, ήδη, προσπάθειες για να μειώσει τις αγορές της πριν ισχύσουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά θα προτιμούσε να διατηρήσει σε ένα ορισμένο επίπεδο τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, υποστήριξε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

«Θα ήθελαν να είναι σε θέση να συνεχίσουν να εισάγουν 3-4 φορτία το μήνα, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των κυρώσεων. Αλλά αν οι Η.Π.Α. δεν κάνουν δεκτό το αίτημα τους, τότε θα συμμορφωθούν», ανέφερε.

Η Τουρκία εισήγαγε περίπου 97.000 βαρέλια ιρανικού αργού ημερησίως τον Αύγουστο και 133.000 βαρέλια τον Σεπτέμβριο, σε αντιδιαστολή με τα μόλις πάνω από 240.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενοπλοίων και ναυτιλίας.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με την Τουρκία για εξαίρεση, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί, κατά περίπτωση, με χώρες που μειώνουν τις εισαγωγές τους.

Την Δευτέρα, ο Brian Hook, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι χώρες που επιδιώκουν εξαίρεση πρέπει να «εξηγήσουν τις ιδιαίτερες και μοναδικές περιστάσεις τους».

Ο κ. Hook είπε ότι αυτές οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές, αλλά πρόσθεσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών «προσπαθεί να προωθήσει τους εθνικούς στόχους ασφαλείας, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη και τις ανάγκες των συμμάχων και εταίρων μας σε όλο τον κόσμο».

Τα διεθνή διυλιστήρια δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να διακόψουν την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου, επειδή επιθυμούν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ,  κάτι που θα μπορούσαν να απολέσουν σε περίπτωση που παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.  Η εκπεφρασμένη βούληση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, όμως, η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Παρά ταύτα, η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι πως τάσσεται κατηγορηματικά αντίθεση προς τις αμερικανικές κυρώσεις και πως δεν θα περιστείλει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, με εντολή άλλων χωρών. Το 2017, το Ιράν ήταν η κορυφαία πηγή προμήθειας αργού πετρελαίου της Τουρκίας, μετά την Ρωσία και το Ιράκ, αντιπροσωπεύοντας 11,5 εκατομμύρια τόνους από τις συνολικές αγορές της που ανήλθαν στους 26 εκατομμύρια τόνους.