Τις εργασίες για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που διεξάγονται στην περιοχή «Καρυδιές» στον κάμπο των Φιλίππων, με μηχανικά μέσα, παρεμπόδισε χθες Τετάρτη ομάδα πολιτών που κατάφερε να εισέλθει στο χώρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνέχιση των εργασιών κρίθηκε ανέφικτη για λόγους ασφαλείας. Σημειώνεται ότι οι χειρωνακτικές αρχαιολογικές εργασίες σε παρακείμενα γεωτεμάχια συνεχίστηκαν κανονικά.

Απαντώντας ωστόσο σε καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών σχετικά με την αλλαγή όδευσης του TAP, η οποία πραγματοποιείται όπως καταγγέλλουν με «μπουλντόζα σε χώρο με αρχαιολογικά ευρήματα», η κοινοπραξία του TAP σημειώνει ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό υπό την επίβλεψη του προσωπικού της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, γίνονται με μηχανικά μέσα, εφόσον οι δοκιμαστικές τομές που είχαν προηγηθεί κατέστησαν ασφαλή τη συγκεκριμένη μέθοδο απομάκρυνσης φυτών και χώματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα 540 χλμ. του υπό κατασκευή ελληνικού τμήματος του αγωγού, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και ΤΑP.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «οι εργασίες του ΤΑΡ καθ’ όλη τη διαδρομή του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης περιοχής, πραγματοποιούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Έργου, καθώς και τις σχετικές άδειες που έχει λάβει – ιδίως την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (2014), τις Πράξεις και την Άδεια Εγκατάστασης (2016)».

Επισημαίνεται επίσης ότι η εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ διαθέτει όλες τις επιμέρους άδειες και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές, έχοντας μάλιστα θέσει στη διάθεση του Δήμου Καβάλας σχετικό φάκελο. Τονίζεται τέλος, ότι ο TAP σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, αρκεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και καλεί όλους «να σεβαστούν το νόμιμο δικαίωμα διέλευσης του αγωγού που έχει εξασφαλιστεί από την ελληνική πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, κι έχει επικυρωθεί από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας».