Η ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας σε συνδυασμό με τη νέα οδική σύνδεση λεωφόρου Σχιστού με τη ζεύξη, το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς και οι επεκτάσεις του Μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα έργα προτεραιότητας του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες

Η ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας σε συνδυασμό με τη νέα οδική σύνδεση λεωφόρου Σχιστού με τη ζεύξη, το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς και οι επεκτάσεις του Μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα έργα προτεραιότητας του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Τα έργα θα προωθηθούν με βάση τη νέα λογική που διέπει τα έργα παραχώρησης με σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου, όπως τόνισε χθες στην ημερίδα του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων) ο γενικός γραμματέας Υποδομών, τονίζοντας πως εντός του 2015 ολοκληρώνεται η επαναδιαπραγμάτευση των έργων παραχώρησης, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν οι πρώτες δύο εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα ? Πύργος.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Δέδε, ο νέος νόμος που θα διέπει τις δημόσιες συμβάσεις θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και συμπλήρωσε ότι στη γενική γραμματεία Υποδομών σχεδιάζονται δύο νέα ηλεκτρονικά συστήματα. Το πρώτο αφορά νέο σύστημα υπολογισμού του κόστους των έργων με στόχο την άρση των στρεβλώσεων και το δεύτερο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τεχνικών έργων με στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ψευδούς απασχόλησης μηχανικών.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μείζονα ζητήματα παραγωγικών επενδύσεων και έργων στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου βρέθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη με εκπροσώπους της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD). Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα έργα αυτά αφορούν την επέκταση του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η σιδηροδρομική Εγνατία, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών δικτύων. Οι επεκτάσεις των προαστιακών, αλλά και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τίποτα δεν είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τα λιμάνια που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, το λιμάνι του Λαυρίου, η σύνδεση του λιμανιού της Ραφήνας με τον προαστιακό».

«Υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ» όπως επισημαίνει ο Χρ. Σπίρτζης αναφορικά με τη χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει άνω όριο στον προϋπολογισμό για τα έργα που συζητάμε. Οι συζητήσεις θα γίνονται και οι επιτροπές που αποφασίστηκαν είναι να γίνονται ανά έργο και να εντάσσονται, είτε στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προσθετικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, είτε να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ. Εξαρτάται από το έργο. Κάποια από αυτά τα έργα θα είναι και μόνο χρηματοδότηση από ιδιωτικές τράπεζες».

«Φθηνά» έργα 
Ο άκρατος ανταγωνισμός με τις υψηλές εκπτώσεις που επικράτησε μέχρι σήμερα, οδήγησε σε υψηλότερο κόστος και μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των έργων, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και δυσχέρανε την απορρόφηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας του ΣΤΕΑΤ, τονίζοντας πως «ο άκρατος ανταγωνισμός βλάπτει το δημόσιο συμφέρον».Παρ’ όλα αυτά, όπως προέκυψε από εμπεριστατωμένες μελέτες, το κόστος υλοποίησης των Δημοσίων Έργων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Βασικό στόχο σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των δημοσίων έργων πρέπει να αποτελεί η επίτευξη του μέγιστου κοινωνικού οφέλους, μέσω της υιοθέτησης του βέλτιστου κόστους, στο οποίο προσμετρώνται επί πλέον παράγοντες που αφορούν στην ποιότητα, στον χρόνο υλοποίησης, στη λειτουργία και συντήρηση, στον κύκλο ζωής, στο περιβάλλον, στην αειφορία, στην καινοτομία κ.λπ.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της ημερίδας, είναι αναγκαίο να ενσωματωθούν το ταχύτερο στο νομικό πλαίσιο της χώρας οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις, με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν. Το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο πρέπει να παρέχει την ευελιξία επί μέρους ρυθμίσεων, για λύσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο κόστος.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/11/2015)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr