Και ο Αγωγός Αερίου που θα Συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία στα Έργα PCΙ της Κομισιόν

Και ο Αγωγός Αερίου που θα Συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία στα Έργα PCΙ της Κομισιόν
energia.gr
Πεμ, 19 Νοεμβρίου 2015 - 09:01
Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία, γνωστός και ως Tesla, περιλαμβάνεται στην ενημερωμένη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Αν και το έργο θεωρείται προέκταση του σχεδιαζόμενου ρωσικού πρότζεκτ του Turkish Stream, το οποίο η ΕΕ δεν προκρίνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επιθυμεί την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, εν τούτοις εκτιμάται ότι περιελήφθη στη λίστα καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως δίκτυο διασυνδετηρίων αγωγών (interconnectors) για τις χώρες από τις οποίες θα διέλθει

Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία, γνωστός και ως Tesla, περιλαμβάνεται στην ενημερωμένη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Αν και το έργο θεωρείται προέκταση του σχεδιαζόμενου ρωσικού πρότζεκτ του Turkish Stream, το οποίο η ΕΕ δεν προκρίνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επιθυμεί την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, εν τούτοις εκτιμάται ότι περιελήφθη στη λίστα καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως δίκτυο διασυνδετηρίων αγωγών ( interconnectors) για τις χώρες από τις οποίες θα διέλθει (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία) ή ακόμη και ως πιθανή μελλοντική διακλάδωση του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων.

Το πρότζεκτ αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ, ης Σερβίας και της Ουγγαρίας και, σύμφωνα με πληροφορίες του ευρωπαϊκού δικτύου των λειτουργών δικτύων μεταφοράς αερίου της Ευρώπης (ENTSO-G), προωθείται από τον ΔΕΣΦΑ, την ουγγρική FGSZ, την GA- MA των Σκοπίων και την σερβική Srbijagas. Η τελική επενδυτική απόφαση για το πρότζεκτ αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 2016 με την αδειοδότηση να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017. Οι πιθανές πηγές τροφοδοσίας του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου είναι, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ENTSO-G, η Ρωσία αλλά και η περιοχή της Κασπίας.

Όπως είχε, άλλωστε, ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ειδικών ανάμεσα στις πέντε χώρες της κοινής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου, ο Tesla, ο οποίος θα συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του «Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου» της ΕΕ, έχει στόχο να συνδέσει τον κόμβο φυσικού αερίου του Μπαουμγκάρτεν , κοντά στη Βιέννη, με την τουρκική αγορά. Επίσης, ο αγωγός θα είναι διπλής ροής, ώστε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, αλλά και συνολικά όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει έναρξη εμπορικής δραστηριότητας για τον Tesla το 2019, ενώ έκανε λόγο και για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στους λειτουργούς των δικτύων μεταφοράς αερίου των συμμετεχουσών χωρών.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στην ενημερωμένη λίστα των PCI περιλαμβάνεται και ο Eastring, που έχει την προοπτική να συνδέσει τα δίκτυα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τερματικά LNG στην Ελλάδα και την Τουρκία, μέσω των σχεδιαζόμενων αγωγών διασύνδεσης της Βουλγαρίας με τις δύο αυτές χώρες. Ο Eastring έχει τελική χωρητικότητα 40 bcm αερίου τον χρόνο, θα μπορεί να προμηθεύει τις βαλκανικές χώρες ή ακόμη και την Τουρκία με αέριο από δυτικοευρωπαϊκά hub, όπως τα NetConnect Germany, Gaspool, Baumgarten, και το ολλανδικό Dutch- based Title Transfer Facility.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr