«Ο Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει υψηλού προφίλ επενδυτές από το εξωτερικό, αρκεί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησή της». Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με διεθνή funds, τα οποία παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά

«Ο Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει υψηλού προφίλ επενδυτές από το εξωτερικό, αρκεί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησή της». Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με διεθνή funds, τα οποία παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Θεσμούς και τον σχηματισμό κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.

Ιδιαίτερα ζωηρό είναι το ενδιαφέρον που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία όπως λέει ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, είναι πρόθυμη όχι μόνο να επενδύσει, αλλά και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, οι οποίοι έχουν υψηλή ανταποδοτικότητα και δεν επηρεάζονται από την κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι οι επικείμενοι διαγωνισμοί για της παραχωρήσεις νέων οικοπέδων θα προσελκύσουν μεγάλα αμερικάνικα κεφάλαια, τα οποία θα σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή.

Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει ο ίδιος, ότι για την κατασκευή και εκμετάλλευση τερματικού σταθμού φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον τρεις αμερικάνικες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν έρθει πολλές στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες για επαφές με Έλληνες αξιωματούχους. Από εκεί και πέρα, στο ραντάρ των Αμερικανών είναι και τα logistics, τα οποία έχουν τεράστιες προοπτικές, αφού «η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος εμπορίου».

Ανάλογη διάθεση δείχνουν οι γαλλικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακούς επενδυτές της χώρας. Στο επίκεντρο των Γάλλων, όπως λέει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, Christophe Lemarie είναι οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο κλάδος της υγείας, όπου υπάρχουν ακόμη και τώρα σημαντικές περιθώρια ανάπτυξης. «Οι γαλλικές εταιρείες, οι οποίες είναι παρούσες από τα καταναλωτικά αγαθά και τα τρόφιμα μέχρι το λιανεμπόριο και τα data centers ελπίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και παραμένουν έτοιμες να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν».

«Οι γαλλικές εταιρείες έδειξαν μεγάλη υπομονή παρά τη μικρή πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως παρά την κρίση οι περισσότεροι έμειναν στη χώρα παρά τη σημαντική πτώση των εργασιών τους, ενδεικτικό της δέσμευσής τους στην ελληνική αγορά, αλλά και της πρόθεσής τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους.

Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρεται να υποσχέθηκε επίσης περισσότερες επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των επενδυτών, αποφασίστηκε να ορισθούν δυο συντονιστές, οι οποίοι θα αναζητήσουν κοινούς τομείς ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα προγραμματίστηκε να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2016, στρατηγική συνάντηση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές

Γάλλοι και Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ενδιαφέρον εκφράζουν επενδυτές και άλλων εθνικοτήτων. Ωστόσο, για να πάρει σάρκα και οστά το ενδιαφέρον και να αρχίσουν να υλοποιούνται σχέδια που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Προτού όμως και από αυτό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασόπουλος, χρειάζεται να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα. Το μήνυμα αυτό μπορεί να δοθεί μέσα από την πιστή τήρηση του Μνημονίου και την υλοποίηση των υποχρεώσουν που έχουν αναληφθεί, κάτι το οποίο τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Μετά την πολιτική σταθερότητα, η οποία εν πολλοίς επετεύχθη με τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, προέχει να δείξουμε ότι η αποκαθίσταται σταδιακά και η οικονομική σταθερότητα: αυτό προϋποθέτει ότι θα ολοκληρωθεί άμεση η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τέλος θα αρθούν τα capital controls, τα οποία υπονομεύουν την ανάκαμψη». «Θεωρείται αδιανόητο για τους Αμερικάνους επενδυτές και όχι μόνο, να μην μπορεί να καλύψει η χώρα που θέλουν να επενδύσουν, τις υποχρεώσεις της», λέει ο κ. Αναστασόπουλος.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Ο χρόνος, συνεχίζει ο κ. Αναστασόπουλος, στερεύει επικίνδυνα και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Το σήμα ότι η χώρα αλλάζει προς το καλύτερο πρέπει να σταλεί εδώ και τώρα, μέσα από γενναίες αποφάσεις.

«Ο χρόνος τρέχει γρήγορα. Είμαστε στο και πέντε, η αγορά είναι σε φθίνουσα πορεία. Πρέπει να τρέξουμε και να μην αφήσουμε την ύφεση να μας πάρει από κάτω. Πρέπει να γίνουν τώρα αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι πως θα φέρουμε επενδύσεις, καθώς το «φάντασμα του Grexit» δεν έχει ακόμη φύγει οριστικά πάνω από την ελληνική οικονομία. Υπάρχει ακόμη η ανησυχία στους κύκλους των διεθνών επενδυτών για την ικανότητα της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τη χώρα, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, ενώ το φαινόμενο της από-επένδυσης δεν έχει εκλείψει, αντίθετα συνεχίζει ακάθεκτο το καταστροφικό του έργο...

 

Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτουν...
Τι ζητούν οι ξένοι για να επενδύσουν

Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι σοβαροί ξένοι επενδυτές προτού τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα, σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν μαζί τους. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η χώρα για να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις, είναι ένα απλό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως το ύψος των φορολογικών συντελεστών είναι το «κλειδί», η σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου είναι αυτό που μετρά περισσότερο. «Δεν είναι τόσο οι φορολογικοί συντελεστές, όσο το απλό και σταθερό καθεστώς που διέπει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, το οποίο επιτρέπει το μακροχρόνιο σχεδιασμό», σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο κ. Lemarie μάλιστα θεωρεί πως το φορολογικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο είναι το βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις. Μεγάλο βάρος, σύμφωνα και με τους δύο πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της γραφειοκρατίας που την «συνοδεύει».

«Πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, το οποίο σήμερα παρά τα αξιόλογα στελέχη που έχει σε διάφορα πόστα εμποδίζει την επιχειρηματικότητα αντί να την διευκολύνει», λέει ο κ. Αναστασόπουλος. Κρίσιμος παράγοντας τέλος θεωρείται η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, έναν τομέα που η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορεί να πάρει για να βγει μια απόφαση και να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Για τους σοβαρούς επενδυτές, όπως οι Αμερικανοί, οι οποίοι κινούνται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν πώς θα κινηθούν».

Αργή πρόοδος...
Παρά την αισθητή πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο και τον κ. Lemarie έχει ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει για να θεωρηθεί ένας «φιλικός προορισμός» για τα ξένα κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Microsoft, ένας κολοσσός της πληροφορικής προτίμησε να δημιουργήσει το data center για την Ευρώπη στη Ρουμανία αντί της Ελλάδας, παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που είχε δείξει αρχικά και τις επισκέψεις που έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας στον Μέγαρο Μαξίμου. Το γενικότερο περιβάλλον στη χώρα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, εξακολουθεί να είναι εχθρικό στην επιχειρηματικότητα.

Ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές!
Επανήλθε στο τραπέζι η μεταφορά έδρας στο εξωτερικό

Παρά τη συμφωνία του Ιουλίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, οι σκέψεις των μεγάλων ομίλων για μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό δεν σταμάτησαν στιγμή! Μάλιστα, ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητήριου υπάρχουν αρκετές πολυεθνικές-μέλη του Επιμελητηρίου που εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, για πιο «φιλόξενους» προορισμούς, όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Κύπρος, η οποία πρόσφατα υιοθέτησε ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς για όσους θέλουν να καταστήσουν τη Μεγαλόνησο έδρα των δραστηριοτήτων τους.

«Όσο δεν λαμβάνονται οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών και απομακρύνουν οριστικά τον ενδεχόμενο ενός Grexit, τόσο οι εταιρείες θα διερευνούν όλες τις εναλλακτικές για να προστατέψουν τις εργασίες», σημειώνει, και προσθέτει «για να τους κρατήσουμε εδώ πρέπει να αποδεικνύουμε διαρκώς ότι αξίζουν να είναι εδώ και πως δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, πρώτα και κύρια μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Σ. Αναστασόπουλος

«Κλειδί» για να μη μείνουν για ακόμη μια φορά στα χαρτιά τα σχέδια των επενδυτών, είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Chr. Lemarie

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει τα διαρθρωτικά μέτρα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr