Για την Ηλεκτρική Διασύνδεση GREGY και Άλλα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στην Ενέργεια Μίλησαν Μητσοτάκης-Σίσι (Video)

Για την Ηλεκτρική Διασύνδεση GREGY και Άλλα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στην Ενέργεια Μίλησαν Μητσοτάκης-Σίσι (Video)
energia.gr
Τετ, 7 Μαΐου 2025 - 15:09

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του ανακοινώνοντας ότι υπεγράφη διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας - Καΐρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ενέργεια, ειδικότερα στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης μας επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή βούληση των δύο χωρών να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη στενή τους συνεργασία και σημείωσε ότι «οι τακτικές διαβουλεύσεις, που συμφωνήθηκαν και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους από τη ναυτιλία και την οικονομία έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστούν τις σχέσεις μας πιο ισχυρές».

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον», όπως τόνισε.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τονίζοντας πως συνδέει τις δύο χώρες, ευχαριστώντας, μάλιστα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την προστασία της Μονής.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «με την Αίγυπτο είχαμε και θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία, σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.

Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν Ελλάδα και Αίγυπτος. Επίσης, αναφέρθηκε και στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα και να εκκινήσει πολιτική διαδικασία για το παλαιστινιακό, με στόχο τη λύση των δύο κρατών.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο για ανασυγκρότηση της Γάζας, προσθέτοντας πως αποτελεί ρεαλιστική βάση για συζήτηση.

«Η Ελλάδα έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα». Επίσης, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση και ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη διαχρονική στήριξη.

«Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου» ενώ πρόσθεσε ότι: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον». 

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι θέσεις των δύο κρατών είναι κοινές, ενώ τόνισε τη στήριξή τους στον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα στου συριακού κράτους με σεβασμό όλων των πολιτών του. Παράλληλα, ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων. 

 «Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ' αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε. 

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Σίσι: «Ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών»

Από την πλευρά του, ο κ. Σίσι επισήμανε πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου ενισχύει τις σχέσεις των δυο χωρών και «αποτελεί καινούριο βήμα για τις σχέσεις μας». «Είναι ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «φτάσαμε σε πολλά αποτελέσματα για την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια».

Τόνισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος  – Αιγύπτου GREGY, «ένα θέμα όχι μόνο διμερές, αλλά στρατηγικό περιφερειακό έργο», όπως είπε. «Προσβλέπουμε στην υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτό το σημαντικό έργο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, που μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το 2011, σε μια δύσκολη περίοδο για την Αίγυπτο, η Ελλάδα μετέφερε τις απόψεις του Καΐρου στα όργανα της ΕΕ και συνέβαλε στη διατήρηση των διμερών σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, στις παρυφές του όρους Σινά και στην προστασία της από πλευράς του αιγυπτιακού κράτους.

«Συμφωνούμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε, προσθέτοντας πως στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκαν ακόμη στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα για τη Γάζα υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει εκεχειρία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να μείνουν οι κάτοικοι στις εστίες τους».

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη-Abdel Fattah El-Sisi μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr