Ο Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλης Μακιός είναι ο ιδρυτής και ο Yπεύθυνος της Μονάδας Corallia. Αποστολή του Corallia είναι να στηρίξει και να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη συνεκτικών, παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα φορείς, σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός

Ο Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλης Μακιός είναι ο ιδρυτής και ο Yπεύθυνος της Μονάδας Corallia. Αποστολή του Corallia είναι να στηρίξει και να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη συνεκτικών, παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα φορείς, σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός.

Το Corallia είναι ένας οργανισμός υπό την αιγίδα του οποίου δημιουργούνται συνεργατικοί σχηματισμοί ( clusters) σε επιστημονικές περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Tο Corallia έχει ήδη αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το gi-Cluster(Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές),το mi-Cluster(Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής) και το si-Cluster(Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές).

Ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός γεννήθηκε στην Καβάλα στις 31 Δεκεμβρίου 1938 και είναι απόφοιτος του Κολεγίου Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη. Έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Μονάχου της Γερμανίας το 1962 και το Ph.D. (Dr. Ing.) από το Max Planck Institut fuer Plasmaphysik Garching και το Πολυτεχνείο του Μονάχου το 1966.

Tο διάστημα 1962-67 ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης στο Max Planck Institut fuer Plasmaphysik Μονάχου. Εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής το διάστημα 1967-69, ως Αναπληρωτής Καθηγητής το 1970-73 και ως Καθηγητής το 1973-77, στο Τμήμα Ηλεκτρονικών του Carleton University Ottawa, Canada, όπου ασχολήθηκε με διδασκαλία και έρευνα στα πεδία, μικροκυματικές και οπτικές τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία ραντάρ, ανάπτυξη Laser CO2. Το διάστημα 1975-2005 διετέλεσε Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Ηλεκτροτεχνίας και Παραγωγής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ασχολήθηκε με την διδασκαλία και έρευνα στα θέματα μικροκυματικές και οπτικές επικοινωνίες, δίκτυα επικοινωνιών, LAN, MAN, B – ISDN, Τεχνολογίες ΑΤΜ, με έμφαση σε τηλεπικοινωνιακές κατασκευαστικές εφαρμογές και κατασκευές πρωτοτύπων, όπως, επίσης, και στην ανάπτυξη νέων κεραιών για κινητές επικοινωνίες. Επίσης, ασχολήθηκε με την έρευνα στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το εργαστήριό του συμμετείχε ενεργά σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ε.Ε. Επίσης, διετέλεσε Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών τα έτη 1981-1983 καθώς και 1997-2000. Επιπλέον, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών το διάστημα 1988-2005. Από το 2005 είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από 2003-05: Πρόεδρος του Δ.Σ. του Aθηνά – Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης και από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο ίδιο Κέντρο, το οποίο φέρει κάτω από την ομπρέλα του κέντρα ερευνών στην Αθήνα (ΙΕΛ, ΙΔΕΤ, ΙΠΣΥΠ), Πάτρα (ΙΝΒΙΣ) και Θράκη (ΙΠΕΤ) με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής στον Ελληνικό χώρο. Σήμερα, είναι Διευθυντής του “Corallia Clusters Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών”, μια δραστηριότητα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την προώθηση και ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών σε τομείς της βιομηχανίας με υψηλές απαιτήσεις ανάπτυξης στη διεθνή και τοπική αγορά.

Από το 1977 είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Carleton University. Είναι κάτοχος του Ασημένιου (1985) και Χρυσού (1999) Μεταλλίου της Γερμανικής Εταιρείας Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών (VDE). Το 2000 έλαβε το Chester Sall Award της ΙΕΕΕ για τη δεύτερη καλύτερη δημοσίευση στο ΙΕΕΕ Transactions on Consumer Electronics. Κατέχει πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις περιοχές του επιστημονικού αντικειμένου του.