Φατίχ Μπιρόλ: Σε «Κεντρική Τράπεζα των Τεχνολογιών ΑΠΕ» Θέλει να Μετατρέψει τον ΙΕΑ ο Νέος Επικεφαλής του Οργανισμού

Φατίχ Μπιρόλ: Σε «Κεντρική Τράπεζα των Τεχνολογιών ΑΠΕ» Θέλει να Μετατρέψει τον ΙΕΑ ο Νέος Επικεφαλής του Οργανισμού
energia.gr
Τετ, 9 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:53
Κι επισήμως ανέλαβε, από 1η Σεπτεμβρίου 2015, ο Τούρκος Φατίχ Μπιρόλ τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), διαδεχόμενος την Ολλανδή Μαρία βαν ντερ Χαίβεν. Όπως δήλωσε ο Μπιρόλ, στην τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στόχος του είναι να αποτελέσει ο ΙΕΑ «ένα είδος κεντρικής τράπεζας» των τεχνολογιών ΑΠΕ

Κι επισήμως ανέλαβε, από 1η Σεπτεμβρίου 2015, ο Τούρκος Φατίχ Μπιρόλ τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), διαδεχόμενος την Ολλανδή Μαρία βαν ντερ Χαίβεν. Όπως δήλωσε ο Μπιρόλ, στην τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στόχος του είναι να αποτελέσει ο ΙΕΑ «ένα είδος κεντρικής τράπεζας» των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως το πρώτο του επίσημο ταξίδι δεν θα είναι στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσινγκτον, αλλά στο Πεκίνο, καθώς στόχος του είναι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό να γίνουν μέλη του ΙΕΑ.

Ο Δρ. Μπιρόλ, διατέλεσε τα τελευταία εννέα έτη επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ και αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού έχει επιλεγεί μέσα από τις τάξεις του. Γνωστός στον τομέα της ενέργειας, ο Δρ Μπιρόλ προσχώρησε στον ΙΕΑ το 1995, όπου η πορεία του έκτοτε ήταν σταθερά επιτυχής και ανοδική, καθώς έως τώρα έχει διατελέσει Επικεφαλής Οικονομολόγος του Οργανισμού και Διευθυντής του τμήματος Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών.

«Είναι προνόμιο που επελέγην για να ηγηθώ του IEA και με τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη και των 29 χωρών-μελών μας προς το πρόσωπό μου» είπε ο Μπιρόλ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Να σημειωθεί ότι ο Μπιρόλ έχει θητεύσει στη Γραμματεία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ( OPEC) στη Βιέννη, μια εμπειρία που του πρόσφερε μια μοναδική προοπτική για τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την «Αειφόρο Ενέργεια για Όλους» και έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes, ως ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους για την ενεργειακή σκηνή του κόσμου.

Ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1958. Απέκτησε πτυχίο στην μηχανική ενέργεια από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην οικονομία ενέργειας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι επίσης επίτιμο μέλος εφ’ όρου ζωής, στο Clu b της δημοφιλούς τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι.