Δραστικές Περικοπές στα Επενδυτικά Σχέδια των Πετρελαϊκών Εταιρειών Φέρνει η Συνεχής Πτώση του Αργού

Δραστικές Περικοπές στα Επενδυτικά Σχέδια των Πετρελαϊκών Εταιρειών Φέρνει η Συνεχής Πτώση του Αργού
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 19 Αυγούστου 2015 - 11:14
Σε δραστικές περικοπές στα επενδυτικά τους σχέδια ωθεί τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού, ενώ αρκετές εξ αυτών προβαίνουν και σε μειώσεις στους στόχους παραγωγής, σημειώνει ο ΙΕΑ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση, ο Οργανισμός προβλέπει πως το 2016 ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ θα επιβραδυνθεί για πρώτη φορά από το 2008

Σε δραστικές περικοπές στα επενδυτικά τους σχέδια ωθεί τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού, ενώ αρκετές εξ αυτών προβαίνουν και σε μειώσεις στους στόχους παραγωγής, σημειώνει ο ΙΕΑ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση, ο Οργανισμός προβλέπει πως το 2016 ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ θα επιβραδυνθεί για πρώτη φορά από το 2008.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ θα μειωθεί από τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 στα 1,1 εκατ. βαρέλια φέτος και στα 200.000 βαρέλια το 2016, με τις ΗΠΑ να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω για το 2015 και το 2016 κατά 200 και 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, σε σχέση με την έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Ιούλιο, το πρόγραμμα ποσοστώσεων, λόγω αυτών των αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω μείωση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, αλλά και λόγω ισχυρότερων αναφορικά με τη ζήτηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παγκόσμια υπερπροσφορά, όπως προβλέπει ο ΙΕΑ, θα κυμανθεί, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2016 θα μειωθεί σε περίπου 850.000 βαρέλια ημερησίως. Μάλιστα, επισημαίνει ότι το πλεόνασμα παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο εφέτος κυμάνθηκε στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το μεγαλύτερο εδώ και 17 χρόνια.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών, ο έγκυρος νορβηγικός συμβουλευτικός οίκος Rystad Energy, τον οποίο επικαλείται ο ΙΕΑ στην τελευταία του έκθεση, εκτιμά πως οι περικοπές ήδη για το 2015 ανέρχονται σε 180 δις δολ., και ποσοστιαία αναμένεται να αγγίξουν το 21% για το σύνολο του τρέχοντος έτους (σε σύγκριση με το 2014), ενώ το 2016 αναμένει νέες περικοπές από 5 έως 15%.

Έτσι, η Exxon Mobil, στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση, ανέφερε αρνητικό ρεκόρ κερδών από το 2009, καθώς οι περικοπές δαπανών δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ας σημειωθεί ότι η Exxon ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών του κλάδου που περιέκοψαν τις δαπάνες τους από την στιγμή που ξεκίνησε η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό της κατά 9,3% το 2014, η μείωση για φέτος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον τεθέντα στόχο του 12%. Αν και η Exxon διατηρεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της στα 34 δις δολ. για το 2015, προανήγγειλε περικοπές στις δαπάνες για μεγάλα έργα, όπως είναι οι πλωτές εξέδρες του αργού και τα τερματικά εξαγωγών φυσικού αερίου, κατά 20% στα 6,746 δις δολ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ωστόσο, η εταιρεία επανέλαβε τον στόχο της για αύξηση αύξησης της παραγωγής σε 4,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017 από 3,979 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Αναφορικά με τα κέρδη της Chevron, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι αυτά μειώθηκαν στα 571 εκατ. δολ., επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο της τελευταίας 12ετίας και πλέον, ενώ το 2014 ανέρχονταν σε από 5,665 δις δολ. Στο μεταξύ, ο τομέας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της αμερικανικής εταιρείας εμφάνισε απώλειες των 2,219 δις δολ, καθώς η εταιρεία εμφάνισε απομείωση περιουσιακών στοιχείων κατά 1,96 δις δολ.και ένα επιπλέον 670 εκατ. δολ. σε φόρους και έργα που έχουν ανασταλεί λόγω των ασθενέστερων οικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Chevron, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου έπεισε την εταιρεία να μειώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της για τις τιμές του αργού πετρελαίου. Ως εκ τούτου, σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες κατά 3 δις δολ., κυρίως μέσα από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (OPEX) και την απόλυση 1.500 υπαλλήλων στις ΗΠΑ.

Η Royal Dutch Shell, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε για περαιτέρω μείωση του κόστους και τη συγκράτηση των δαπανών . Ο ολλανδοβρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός προβλέπει «μια παρατεταμένη ύφεση» που «θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά χρόνια» και, ως εκ τούτου, σχεδιάζει νέες περικοπές ύψους 3 δις δολ. στις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, μείωση του λειτουργικού κόστους της κατά 10% (ή 4.000 εκατ. δολ.), καθώς και περικοπές προσωπικού κατά 6 500 παγκοσμίως. Ήδη το 2015, η Shell μείωσε το προσωπικό της κατά πάνω από 7%, με περίπου το ένα τέταρτο των περικοπών να σχετίζεται με τη μείωση του κόστους. Η Shell σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές για το 2016. Αντίθετα, στη διύλιση, τα κέρδη της σημείωσαν αλματώδη αύξηση το 2015, φτάνοντας τα 2,96 δις δολ. από 1,35 δις δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Για τη BP, ο Οργανισμός στην τελευταία του έκθεση υπογραμμίζει ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα για το 2015 θα κυμανθεί κάτω από το προαναγγελθέν επίπεδο των 20 δις δολ., κυρίως λόγω μείωσης του κόστους των πρότζεκτ και των αναβολών υλοποίησης κάποιων άλλων. Η εταιρεία είχε αρχικά προϋπολογίσει δαπάνες 24-26 δις δολ. . Ωστόσο, τα μεγέθη της ΒΡ επηρεάστηκαν δραστικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από τα πρόστιμα που της επέβαλαν οι αμερικανικές δικαστικές αρχές για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon και την διαρροή 134 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου σε ολόκληρη την περιοχή. Τα κέρδη της από την παραγωγή μειώθηκαν από 4,7 δις δολ. πριν από ένα χρόνο σε 0,5 δις δολ.

Η απομείωση της αξίας σε διάφορα πρότζεκτ ερευνών της βρετανικής πετρελαϊκής θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στα χαμηλότερα, σε σχέση με το αναμενόμενο, κέρδη. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δις δολ. για την αύξηση της παραγωγής και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων πετρελαίου του ΕΤΑΡ (Eastern Trough Area Project) στη Βόρεια Θάλασσα.

Αντίθετα, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι η γαλλική Total, ήδη δρέπει τους καρπούς των επιθετικών μειώσεων κόστους και των περικοπών του προσωπικού σε επίπεδο εταιρείας, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φτάνοντας τα 2,797 δις δολ., μόλις το 8% κάτω από τα περυσινά επίπεδα, παρά τη μείωση κατά το ήμισυ της τιμής του πετρελαίου. Στα μεγέθη της εταιρείας συνέβαλαν θετικά και η εντυπωσιακή αύξηση του τομέα της διύλισης το δεύτερο τρίμηνο του 2015, καθώς τα σχετικά ετήσια λειτουργικά της έσοδα τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 1,349 δις δολ. «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη διύλιση αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου μοντέλου μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanné.

Τα λειτουργικά της έξοδα στον τομέα της παραγωγής μειώθηκε κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2015, και αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του τρέχοντος έτους για εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων κατά 1,2 δις δολ. Η εταιρεία αναμένει ότι κεφαλαιουχικές δαπάνες της θα πέσουν κάτω από τα 20 δις δολ. από το 2017 και εξής. Αν και έχει εμφανίσει σημαντική πτώση κόστους σε σεισμικές έρευνες και εξορύξεις, η Total – η οποία συμμετείχε στην Ελλάδα και στον πρόσφατο διεθνή γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη - αναμένει κι άλλες μειώσεις στο κόστος κατασκευής στις πλατφόρμες πριν προχωρήσει με νέα πρότζεκτ.

Από την άλλη, η νορβηγική Statoil μείωσε τις προβλέψεις δαπανών για το τρέχον έτος σε 17,5 δις δολ. από παλαιότερη 18 δις, ενώ θα μειώσει τις δαπάνες περαιτέρω το 2016. Η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένεται βελτίωση κατά 1,7 δις δολ. στις προ φόρων ταμιακές ροές της από το 2016. Όπως ανέφερε, τα λειτουργικά της έξοδα στη Βόρεια Θάλασσα μειώθηκαν ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν, εξέλιξη που δικαίωσε προηγούμενη απόφασή της να καθυστερήσει τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις της ώστε να διατηρήσει μία ευελιξία ύψους 5-7 δις δολ. όσον αφορά μελλοντικές δαπάνες.

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ, η ισπανική Repsol ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα σχέδια επενδυτικών δαπανών της σε περίπου 4,5 δις δολ. για φέτος, και έχει ως στόχο να κρατήσει τα έξοδα της σταθερά το 2016. Η Repsol, η οποία εξαγόρασε έναντι 13 δις δολ. την καναδική Talisman παραγωγός πετρελαίου νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι θα εστιάσει στην κεφαλαιακή πειθαρχία και την εξοικονόμηση κόστους και όχι στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.