Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στις επαφές της χώρας του με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες εν όψει της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και αυτό γιατί ο Ζανγκανέχ είναι αυτόχρημα, ως Υπουργός Πετρελαίου, και Πρόεδρος της NIOC (National Iranian Oil Company), της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν

Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στις επαφές της χώρας του με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες εν όψει της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και αυτό γιατί ο Ζανγκανέχ είναι αυτόχρημα, ως Υπουργός Πετρελαίου, και Πρόεδρος της NIOC (National Iranian Oil Company), της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν.

Ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πετρελαίου στην κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ρουχανί στις 15 Αυγούστου 2013, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του κι άλλες κυβερνητικές θέσεις.

Γεννημένος στο Κερμανσάχ του δυτικού Ιράν το 1953, ο Ζανγκανέχ μετακόμισε αργότερα στην Τεχεράνη, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πήρε μεταπτυχιακό τίτλο πολιτικού μηχανικού το 1977 από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και στη συνέχεια έγινε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Khajeh Nasireddin Tousi.

Μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης του Χομεϊνί το 1979, ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ έγινε αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης το 1980. Στα 1983 ανέλαβε Υπουργός Γεωργίας και το 1988, στην κυβέρνηση του Μιρ-Χοσεΐν Μουσαβί, Υπουργός Ενέργειας. Υπουργός Ενέργειας διετέλεσε και στην κυβέρνηση του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί και στη διάρκεια της συγκεκριμένης θητείας του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της βιομηχανίας ύδρευσης και της ηλεκτρισμού στη χώρα που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988).

Διετέλεσε Υπουργός Πετρελαίου στην κυβέρνηση του Μοχάμαντ Χαταμί (1997-2005). Αντικαταστάθηκε στις 29 Αυγούστου 2005 από τον Καζέμ Βαζιρί Χαμανέ από τον νεοεκλεγέντα τότε Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Διορίστημε μέλος του Συμβουλίου Διάκρισης Σκοπιμότητας (Expediency Discernment Council) το 1996 από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στις αρχές Αυγούστου 2013, ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ διορίστηκε Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν από τον νέο Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και ανέλαβε επισήμως τα κθήκοντά του στις 15 του μηνός. Στις 21 Αυγούστου 2013 ανέλαβε επικεφαλής, για το συγκεκριμένο έτος, στο Φόρουμ Παραγωγών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF). Στις 3 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, ο Καζέμ Βαζιρί Χαμανέ ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι θέσεις του Ζανγκανέχ για τη στελέχωση του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν, ο οποίος θεωρεί ότι κινείται σε υπερβολικά επίπεδα και ότι οι περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους του δεν είναι απαραίτητοι. Για το λόγο αυτό ακύρωσε σχεδόν όλες τις προσλήψεις που είχε διενεργήσει ο προκάτοχός του.