Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, 6 Ιουλίου, με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, 6 Ιουλίου, με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρ. Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι έχει συνεργαστεί με τον σημερινό Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.