Την Ελληνική «Συνταγή Επιτυχίας» στους Υδρογονάνθρακες Προτείνει η Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ

Την Ελληνική «Συνταγή Επιτυχίας» στους Υδρογονάνθρακες Προτείνει η Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 11 Ιουνίου 2015 - 12:12
Μια «συνταγή επιτυχίας» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας προϋποθέτει, πρώτα από όλα, τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και την αποτελεσματική και αταλάντευτη εφαρμογή τους. Πλαισιώνεται, επίσης, από την ενίσχυση του εγχώριου know how για τις έρευνες, την αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, τη συνεχή προκήρυξη νέων γύρων παραχωρήσεων

Μια «συνταγή επιτυχίας» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας προϋποθέτει, πρώτα από όλα, τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και την αποτελεσματική και αταλάντευτη εφαρμογή τους. Πλαισιώνεται, επίσης, από την ενίσχυση του εγχώριου know how για τις έρευνες, την αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, τη συνεχή προκήρυξη νέων γύρων παραχωρήσεων και την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας υπέρ της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που ολοκλήρωσε το ΙΕΝΕ, με αντικείμενο «Στρατηγική για την ανάπτυξη του ελληνικού δυναμικού υδρογονανθράκων» και η οποία παρουσιάσθηκε χθες στο φόρουμ που διοργανώθηκε για το σκοπό αυτό από τους κ.κ. Κωστή Σταμπολή, Γκας Παπαμιχαλόπουλο και Ντίνο Νικολάου. Η μελέτη έγινε με αφορμή την ευρεία συζήτηση που έχει ανοίξει στη χώρα μας τα τελευταία 4-5 χρόνια σχετικά με την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αλλά και τις συναφείς φιλόδοξες προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί, για τον προσπορισμό εσόδων, ως αντίβαρο της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Η πραγματική κατάσταση, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, απέχει παρασάγγας από αυτές τις προσδοκίες. Παρά το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρίες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το ενδιαφέρον αυτό φαίνεται να έχει εξασθενήσει τελευταία, λόγω των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου. Το open door, αλλά και οι διαγωνισμοί για τη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πρώτη στιγμή, αυτά τελικά παρουσιάζουν μικτή εικόνα ως τώρα.

Για τον προσεκτικό παρατηρητή, σημειώνεται στη μελέτη, είναι ξεκάθαρο ότι απουσιάζει μια συνεκτική και μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τομέα αυτό. Για το λόγο αυτό αποφάσισε το ΙΕΝΕ να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είναι προσανατολισμένη στον καθορισμό μας ρεαλιστικής και λεπτομερούς στρατηγικής, την οποία αποκαλεί «Στρατηγική Επιτυχίας».

Η μελέτη περιλαμβάνει 12 κεφάλαια, στα οποία αναπτύσσονται, οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, μια εικόνα για τα σημερινά αποδεδειγμένα αποθέματα, την περιγραφή των γεωλογικών δεδομένων της χώρας, το νομικό πλαίσιο που υφίσταται, καθώς και τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί μέχρι στιγμής. Γίνεται αναφορά, επίσης, στο επιτυχημένο παράδειγμα της Κύπρου, που ενθάρρυνε τις ελληνικές αντίστοιχες προσπάθειες, ενώ επισημαίνονται οι μη τεχνικοί περιορισμοί που φρενάρουν τις έρευνες.

Τέσσερις παράγοντες-κλειδιά θεωρεί η μελέτη ότι συναποτελούν τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής στρατηγικής: η αξιολόγηση των αποθεμάτων, η υιοθέτηση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, ο καθορισμός στόχων και η αποτελεσματική εφαρμογή τους. Αυτοί είναι, επισημαίνεται, που θα λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη, τόσο για την πολιτεία, όσο και για τις εμπλεκόμενες εταιρίες, για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη δράσης.

Όπως συμφώνησαν όλοι οι εισηγητές, η στρατηγική δεν αναδεικνύεται από τη νομοθεσία, που είναι ήδη επαρκής. Χρειάζεται να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, μέσα από ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να διασφαλισθεί η προσέλκυση διεθνών εταιριών.