Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο περιγράφει το περιοδικό. Κυνήγι θησαυρού για σταθμούς φόρτισης στα νησιά

Καθώς αρχίζει η τουριστική σεζόν το περιοδικό Focus, στην ιστοσελίδα του, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα τους περιμένει «ένα ταξίδι τρόμου» και αρχίζει με την αφήγηση ενός περιστατικού, που αφορά συγκεκριμένο οδηγό: «Τα εισιτήρια στοιχίζουν 400 ευρώ, έχουν ήδη προκρατηθεί και πληρωθεί. Έφτασε στην ώρα του, μαζί με τα τρία παιδιά του, στο λιμάνι της Ραφήνας, στην ανατολική Αττική. Το αυτοκίνητο περιμένει στη ράμπα φορτοεκφόρτωσης του πλοίου για την Τήνο. Η αναχώρηση είναι στις 8.20. Τα παιδιά γκρινιάζουν και ρωτάνε πότε επιτέλους θα μπουν στο πλοίο. Ένας αξιωματικός, ο καπετάνιος στην προκειμένη περίπτωση, επιθεωρεί τα αυτοκίνητα που περιμένουν. Μέσα από το παράθυρο βλέπει το ταμπλό του αυτοκινήτου και λέει, με απότομο ύφος: 'Με 90% δεν μπαίνεις εδώ μέσα' (…) Φωνάζουν την ακτοφυλακή, η οποία δίνει δίκιο στον καπετάνιο. Το πλοίο αναχωρεί χωρίς τη συγκεκριμένη οικογένεια».

Ποιο ήταν το αδίκημα, στο οποίο υπέπεσε ο οδηγός; Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου «οδηγεί ένα Tesla, το οποίο εύκολα εντοπίζεται ως αυτοκίνητο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρικό κινητήρα. Πολλά υβριδικά οχήματα δεν εντοπίστηκαν από τον καπετάνιο και την ομάδα του και μπήκαν στο πλοίο χωρίς έλεγχο (…) Αυτό που συνέβη στον συγκεκριμένο οικογενειάρχη έχει να κάνει με δύο εγκυκλίους του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που αφορούν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά οχήματα ή αυτοκίνητα που κινούνται με 'εναλλακτικά καύσιμα' όπως φυσικό αέριο και υγραέριο. Σε πλοία με προορισμό τα ελληνικά λιμάνια δεν επιτρέπεται να επιβιβάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας ξεπερνούν το 40%».

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για όσους προτιμούν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το Focus αναφέρει ένα ακόμη: «Μόλις πέρσι εγκαινιάστηκε στο νησί της Μήλου ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημοσίας χρήσεως. Όταν φτάσεις σε ένα τέτοιο νησί και η μπαταρία σου είναι σχεδόν άδεια, σε περιμένει ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού μέχρι να εντοπίσεις σταθμό φόρτισης. Αλλά για να ζήσει μία τέτοια εμπειρία ένας οδηγός από τη Γερμανία, θα πρέπει προηγουμένως να φτάσει μέχρι την Ελλάδα. Οι επιλογές του είναι: είτε το βαλκανικό δρομολόγιο μέσω Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός σταθμών φόρτισης, είτε το δρομολόγιο μέσω Ιταλίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να αναχωρήσει για την Ελλάδα με το πλοίο, από ιταλικό λιμάνι».

(από euro2day.gr - πηγή: Deutsche Welle)