To Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου Περιορίζει Δραστικά τις Επενδύσεις του σε Εταιρίες που Χρησιμοποιούν Άνθρακα

To Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου Περιορίζει Δραστικά τις Επενδύσεις του σε Εταιρίες που Χρησιμοποιούν Άνθρακα
energia.gr
Παρ, 29 Μαΐου 2015 - 10:37
Μέλη της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου της Νορβηγίας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το βράδυ ότι αντιπολίτευση και κυβερνών κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία ότι το Ταμείο Συντάξεων της χώρας θα πρέπει να αποσύρει τις επενδύσεις του σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 30 % δραστηριότητα που έχει σχέση με τον άνθρακα είτε το ποσοστά αυτό αφορά τα κέρδη τους είτε την ενέργεια που παράγουν

Μέλη της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου της Νορβηγίας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το βράδυ ότι αντιπολίτευση και κυβερνών κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία ότι το Ταμείο Συντάξεων της χώρας θα πρέπει να αποσύρει τις επενδύσεις του σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 30 % δραστηριότητα που έχει σχέση με τον άνθρακα είτε το ποσοστά αυτό αφορά τα κέρδη τους είτε την ενέργεια που παράγουν.

Η πρόταση τίθεται σε ψηφοφορία στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουνίου και η διακομματική αυτή συμφωνία είναι πολύ πιθανό ότι θα περάσει.

Αυτή η κίνηση της Νορβηγίας είναι μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις συμμόρφωσης με το παγκόσμιο αίτημα για περιορισμό επενδύσεων στον άνθρακα και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

«Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά. Θα έχει επίδραση στη συνήθη λειτουργία των ανθρακωρυχείων και των εταιρειών ενέργειας», δήλωσε ο Terje Breivic, μέλος της επιτροπής οικονομικών του κόμματος των Φιλελευθέρων.«Ο κύριος λόγος είναι ότι το ίδιο το ταμείο πετρελαίου έχει πλήρη επίγνωση του οικονομικού κινδύνου που ενέχει η κλιματική αλλαγή».

«Ο σκοπός της συμφωνίας δεν ήταν ότι το ταμείο θα πρέπει να μειώσει κατ 'ανάγκη τις επενδύσεις του σε εταιρείες άνθρακα», επισήμανε ο κος Μπρέιβικ, «αλλά δίνει στο Ταμείο ένα δυνατό όπλο πίεσης προς τις επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα, η οποία θα είναι σωτήρια για το κλίμα».

«Η Επιτροπή Οικονομικών δεν έχει συζητήσει την επίδραση σε συγκεκριμένες εταιρείες», διευκρίνισε ο κος Μπρέιβικ, «αλλά αναμένεται ότι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, όπως η γερμανικές RWE και Eon και η Vattenfall της Σουηδίας, θα επηρεαστούν».

«Το ταμείο έχει δεχθεί πιέσεις για να εκποιήσει αποθέματα ορυκτών καυσίμων και έχει πουλήσει κάποιες επενδύσεις σε εταιρείες εξόρυξης άνθρακα. Όμως, η συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη, οι λεπτομέρειες της οποίας διέρρευσαν στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, θέτει έναν ευρύτερο ορισμό των εταιρειών εξόρυξης άνθρακα από εκείνον που ίσχυε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Torstein Solberg, μέλος της επιτροπής οικονομικών του Εργατικού κόμματος.

«Στόχος ήταν αρχικά τα ανθρακωρυχεία, αλλά τώρα είναι και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αποεπένδυσης θα προέρχεται από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας», υπογράμμισε ο κος Solberg.

«Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι δεν θέλουμε το ταμείο να επενδύσει σε άνθρακα και ότι η Νορβηγία είναι στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής μέτρων έκτακτου κινδύνου για το κλίμα», κατέληξε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ενημέρωσε πάντως την επιτροπή ότι ένα ποσό 9 έως 10 δις δολάρια των επενδύσεων του Ταμείου θα επηρεαστεί από την απόφαση της Βουλής.