Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει στις 5 Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα, δήλωσαν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που είναι κοντά στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.
«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό», δήλωσε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όμως, οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν.
«Επομένως, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν συνολικά την πληρωμή (στο ΔΝΤ), αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.
«Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», προσέθεσε.
Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη.
Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.