Λύση-πακέτο αναμένει από την Gazprom η ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η συνολική αυτή ρύθμιση δεν είναι άμοιρη της δραματικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου και κατά το τρέχον έτος, ενώ συνδέεται άμεσα με την πρόοδο της συμφωνίας για τον Greek Stream. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η επιβολή ρήτρας για τις μειωμένες συμβατικές ποσότητες που απορρόφησε η ΔΕΠΑ από την Gazprom κατά το 2014

Λύση-πακέτο αναμένει από την Gazprom η ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η συνολική αυτή ρύθμιση δεν είναι άμοιρη της δραματικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου και κατά το τρέχον έτος, ενώ συνδέεται άμεσα με την πρόοδο της συμφωνίας για τον Greek Stream.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η επιβολή ρήτρας για τις μειωμένες συμβατικές ποσότητες που απορρόφησε η ΔΕΠΑ από την Gazprom κατά το 2014, καθώς και το αίτημα της για περικοπή της ετήσιας συμβατικής ποσότητας για τα έτη 2015 και 2016. Με τη νέα, αναθεωρημένη, σύμβαση που υπογράφηκε πέρσι το Μάρτιο ανάμεσα στα δύο μέρη, η ΔΕΠΑ υποχρεούται πλέον να προμηθεύεται από την Gazprom 2,3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η συρρίκνωση κατά 27% της ζήτησης φυσικού αερίου το 2014, κυρίως, λόγω της κάθετης μείωσης της κατανάλωσης από την ηλεκτροπαραγωγή, είχε ως αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να απορροφήσει τελικά 1,6 δισ. κ.μ. μέσω του αγωγού. Η διαφορά υπολογίζεται στα 300 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η ελάχιστη συμβατική ποσότητα που οφείλει να προμηθευθεί είναι στα 1,9 δισ. κ.μ. Γι αυτήν τη διαφορά εγείρεται από την Gazprom η αξίωση για την επιβολή ρήτρας, η οποία, ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία για το project του Greek Stream, που θα μπορούσε να αποτελέσει την επέκταση του Turkish Stream, ως εναλλακτική δίοδος, εκτός Ουκρανίας, για τη διοχέτευση του ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό, δεδομένης της εκκρεμότητας της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στη Fyrom.

Παράλληλα με τη διευθέτηση του ζητήματος της ρήτρας, η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει να μειωθούν οι συμβατικές ποσότητες που προμηθεύεται από την Gazprom για τα έτη 2015 και 2016. Από τα 2,3 δισ. κ.μ. που είναι σήμερα, η ΔΕΠΑ ζητά να περιορισθούν στα 2 δισ. κ.μ. κατ’ έτος, με ταυτόχρονη μείωση και της ελάχιστης συμβατικής ποσότητας. Μία τέτοια λύση θα ήταν σημαντική διέξοδος για τη ΔΕΠΑ, καθώς για φέτος προβλέπει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2013. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την ηλεκτροπαραγωγή, που αποτελεί το μεγαλύτερο σήμερα πελάτη της ΔΕΠΑ. Ενδεικτικά, το 2014 οι μονάδες φυσικού αερίου, που απορροφούν πάνω από το 50% της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, προμηθεύθηκαν λιγότερο κατά 60% φυσικό αέριο σε σχέση με το 2013.

Μειωμένες ποσότητες, όμως, απορρόφησε το 2014 η ΔΕΠΑ και από τους άλλους προμηθευτές της. Από την τουρκική Botas πήρε 600 εκατ. κ.μ. έναντι ετήσιας συμβατικής ποσότητας 700 εκατ. κ.μ., ενώ από την αλγερινή Sonatrach παρέλαβε 10 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με επαναεριοποιημένες ποσότητες πάνω από 400 εκατ. κ.μ. έναντι συμβατικής ποσότητας πάνω από 700 εκατ. κ.μ. Για τη διαφορά που προέκυψε το 2014 η Sonatrach αξίωσε ρήτρα, την οποία, όμως, δεν αποδέχεται η ΔΕΠΑ. Με την αλγερινή εταιρία η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει από πέρσι τον Ιούλιο διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής προμήθειας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος.